Filmjölksbröd med bovetemjöl
Detta filmjölksbröd blir garanterat saftigt varje gång, och extra gott blir det med fikon i degen som tillför ljuvlig sötma och grovhackade hasselnötter ger ett härligt krisp. Om det inte var gott nog så är brödet även glutenfritt. Avnjut med valfritt pålägg!
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2024
Ingredienser
1 bröd
3 dl glutenfria havregryn (3 dl motsvarar ca 110 g)
1/2 dl pulveriserat (finmalen) psylliumfröskal (1/2 dl motsvarar ca 35 g)
2 1/2 dl Risenta bovetemjöl (2 1/2 dl motsvarar ca 160 g)
2 msk Risenta sesamfrön
2 dl Risenta solroskärnor
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm flingsalt
150 g torkade fikon
100 g hasselnötter
3 msk honung
6 dl filmjölk
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat på brödets torrvikt och avser 1 bröd.
Energi14063 KJ / 3361 kCal
Fett172 g
Salt4 g
Kolhydrater325 g
Protein94 g
Kommentarer
jag undrar om det verkligen ska vara så mycket psylliumpulver i degen? Full av förväntan bakade jag brödet och efter en timme tog jag ut den cementliknanade limpan. Inget jäsmedel hade bitit på den. Det går att äta om man skär jättetunna skivor och rostar. Brödet ser fantastiskt ut på bilden. Vet inte om jag ska satsa på ett försök till.
Laine
2024-11-02Skriv gärna hur stor form som behövs - jag försökte med en ”normal” formbrödsform och blev tvungen att byta ut den mot en större eftersom den blev proppfull med smet. Dessutom verkar det inte stämma det som står i kommentarerna om fiberhusk (att det inte går att använda) för på det paketet står det ”pulveriserade psylliumfröskal” och vikt per volym är också rätt. Googlar man litegrann så lär man sig snabbt att fiberhusk är ett varumärke och att det som är intressant är hur finmalet det är.
Gabriella
2024-10-20Måste havregrynen vara glutenfria?
David
2024-10-14Hej David! Detta är kategoriserat som ett glutenfritt recept så därav står det glutenfria havregryn. Men om man tål gluten behöver man så klart inte använda det! Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-10-15