Filégryta med lök och svamp

En god och mustig gryta kan pigga upp under de murriga höstkvällarna. Testa att göra en gryta på oxfilé, skinka, schalottenlök och svamp. Servera grytan varm tillsammans med potatis och ett gott bröd.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2005

Ingredienser
6 portioner
ca 800 g oxfilé eller viltfilé
ca 100 g basturökt skinka
1 vitlöksklyfta
2 påsar stek- eller schalottenlök (à 250 g)
200 g svamp (t ex champinjoner)
2 msk smör eller margarin
1 - 1 1/2 dl vatten
2 - 2 1/2 dl rött eller torrt vitt vin
1 msk konc oxfond
1 msk tomatpuré
3/4 msk äppel- eller rödvinbärsgelé
1 tsk majsstärkelse
färsk timjan till garnering
Kryddblandning
1 tsk salt
2 - 3 krm nymalen svartpeppar
1 - 2 krm malda nejlikor
1 - 2 krm malen kanel
1 - 2 krm riven muskotnöt
1 tsk timjan
Gör så här
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1160 KJ / 280 kCal
Kommentarer
12 stHej, fint recept, jag uteslöt kanelen muskutnöten och nejlikan, tycker inte de passar in. Använde också paprika och morötter så grytan fick lite mer smak. Stort tack för receptet
Elvir
Älskar det här receptet! Kryddningen är väl en smakfråga. Jag ökar kryddmängden istället och älskar den mustiga, juliga smaken. Jag använder högrev, som får koka på en halv flaska rödvin i 2,5 timmar.
Natalie
Hej Natalie! Vad kul att höra att du gillar grytan och tack för att du använder våra recept! Hälsningar Elina
ICA-köket
För kryddstark. Hade räckt med halva mängen kryddor. Detta är iofs första gången jag lagar mat med nejlika, vet inte om jag ens tycker att den passade in.
Johan
Jag tycker kryddvalet är en katastrof man förstör en fin oxfile med dessa kryddor. Nejlika kanel och muskotnöt har inget att göra i denna maträtt.
Birgitta
Jag tycker kryddvalet är en katastrof man förstör en fin oxfile med dessa kryddor. Nejlika kanel och muskotnöt har inget att göra i denna maträtt.
Birgitta
Så mysig kvällen blev med goda vänner, många ljus och en riktigt mustig höstgryta. Ryggbbiff i stället för oxfilé som fick puttra på spisen i ett par timmar (alla ingredienser) blev kanon. Jag serverade klyftpotatis med timjan och salt till och gjorde också extra mycket sås.
Carina
Vilken succé! Gästerna hade bara lovord att ge! Grytan jättegod trots att man var lite skeptisk till kryddorna. Vi gjorde extra sås annars hade det absolut blivit för lite. Inga problem att gröpa ur potatisen och göra fyllningen trots att det var 20 halvor. Potatis och gryta passade väldigt bra ihop. Det bästa av allt är att det blev mat över som vi kan njuta av till lunch!
Elisabeth
Jag gjorde denna rätt som nyårsrätt och den var helt underbar. Jag gjorde den dagen innan så köttet fick chans att suga upp de fantastiska kryddorna och den basturökta skinkan gjorde susen i smakväg(ICA hade inte den basturökta skinkan så jag tog Lönnebergaskinak istället och det funkade alldeles utmärkt). Istället för champinjoner använde jag torkade Karl-Johansvampar och trattkantatreller som jag blötlade och stekte tillsammans med löken. Jag tror att det la till en extra god smak till grytan. Jag kan bara säga en sak, helt underbart.
Sofia
Supergott och enkelt att förbereda i god tid. Vi gjorde dubbel mängd sås och det ångrade vi inte. Baka potatisen ordentligt och gröp inte ur dem helt och hållet, då är det lätt att fylla i blandingen i skalen som ju också är goda.
Jette
Jättegod gryta med spännande smaker. Potatisen var lite knepig att få tillbaka i skalen så vi struntade i det och lade potatisblandningen i en ugnsform istället.
Anne