Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Filé med sydfranskt grönsaksflarn och basilikasås

Denna underbara filé med sydfranskt grönsaksflarn och basilikasås kommer bli en succé! De krispiga flarnen toppar du med len potatispuré samt de rostade grönsakerna före du lägger upp dem med det möra köttet och smakrika såsen. Vackert och gott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Flarn: Sätt ugnen på 200°C.
  2. Tina smördegsplattorna enligt förpackningens anvisning. Dela dem i halvor och nagga med en gaffel, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper över degen och en plåt ovan på. Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter.
  3. Sänk ugnstemperaturen till 125°C.
  4. Skiva tomaterna och zucchinin i 5 mm tjocka skivor, vänd runt skivorna med salt, peppar och socker. Lägg skivorna, en och en, på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i mitt i ugnen 50-60 minuter (går bra att förbereda dagen innan och förvara de ugnsbakade grönsaksskivorna i kylen).
  5. Potatis: Skala och koka potatisen i hönsbuljongen. Häll av och spara buljongen när potatisen är färdigkokt.
  6. Mosa potatisen och späd med buljongen till en puré, tillsätt olivolja och rosmarin. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronjuice. Lägg i moset i en spritspåse.
  7. Sås: Skala, hacka och fräs schalottenlök och vitlök i 1/3 av olivoljan, häll på vinet, låt det koka ihop något. Tillsätt buljongen och grädden, koka sakta ca 5 minuter och tillsätt resten av olivoljan, smaka av med salt och peppar. Plocka och strimla basilikan.
  8. Precis innan servering mixas såsen med lite mjölk så att ett fint skum uppstår och basilikan tillsätts.
  9. Kött: Sätt ugnen på 125˚C.
  10. Bryn filén i matfettet, krydda med salt och peppar. Lägg köttet, i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen. Stek lamm och oxfilé rosa tills innertemperaturen är 58-60°C. Fläskfilé måste stekas tills innertemperaturen är 70°C. Låt köttet vila i ett fuktigt smörpapper.
  11. Spritsa potatispuré på smördegsplattorna och varva de rostade grönsakerna snyggt ovanpå. Lägg skivor av köttet vid sidan av flarnet och slå sås runt om köttet. Servera gärna på varma tallrikar som värms i ugnen.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på smördegen och buljongen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ur grädden och mjölken mot havre-, soja- eller risalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
Flarn
  • 2 plattor fryst smördeg
  • 4 tomater
  • 1/2 grön zucchini
  • 2 tsk socker
  • salt och svartpeppar
Potatis
  • 300 g mjölig potatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk hackad färsk eller torkad rosmarin
  • 1 citron
  • 3 dl hönsbuljong (vatten + buljongtärning eller fond)
Sås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 kruka basilika
Kött
  • 600 g filé (t ex fläskfilé, lammytterfilé eller oxfilé)
  • 1 msk smör eller margarin
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3389 kJ / 810 kCal
Fett: 0 g
Läs mer om näringsvärden