Filé med basilika- och parmesanpotatis med citrongräddsås | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Filé med basilika- och parmesanpotatis med citrongräddsås

Servera din familj en middag fylld av olika smaker och läckerheter. Den möra filén får sällskap av en potatiskaka innehållande basilika och parmesan. Till detta servera du en gräddig sås med hint av citron och spröda stekta grönsaker.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Parmesanpotatis: Koka skalad, mjölig potatis. Plocka och skär basilika. Riv parmesanost. Häll av potatisen, ställ tillbaks på plattan och låt den ånga av i 20 sekunder.
  2. Mosa potatisen och blanda med äggulor, olivolja, riven parmesan, basilika, salt och svartpeppar. Spritsa eller skeda ut 12 "puckar" (för 4 port) av potatismoset på en plåt med ett smort bakplåtspapper.
  3. Strö på resten av parmesanosten på puckarna. Potatisen går utmärkt att göra dagen innan. Då tar det ca 10 minuter att värma i 200°C.
  4. Sås: Smält socker i en kastrull, sockret ska vara ljusbrunt.
  5. Dra kastrullen från plattan och häll i färskpressad citronsaft, hönsbuljong och vispgrädde.
  6. Koka sakta i 10-15 minuter, red av med lite majsstärkelse utrört med vatten. Smaksätt med salt, svartpeppar och eventuellt några droppar citronsaft.
  7. Kött: Sätt ugnen på 150°C. Bryn filé, krydda med salt och peppar, lägg i en ugnssäker form och sätt mitt i ugnen.
  8. Stek till önskad innertemperatur. Skiva köttet innan servering.
  9. Grönsaker: Skiva exempelvis gul och grön zuccini, portabellosvamp, dela, kärna ur och skär röd paprika i 6 bitar.
  10. Pensla grönsakerna med olivolja och grilla dem i grillpanna, eller stek i stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  11. Lägg grönsakerna i snygga portionshögar på en plåt. Detta går att göra i förväg, bara att värma i ugnen.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. Rätten är i övrigt fri från gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: uteslut parmesanosten, byt ut grädden mot havre- eller sojagräddalternativ.
Gör äggfri: uteslut äggulorna.

Tips

Fläskfilé 72°C innertemperatur Lammytterfilé 60°C innertemperatur (rosa) Oxfilé 60°C innertemperatur (rosa)

Ingredienser

Portioner: 4
Parmesanpotatis
  • 800 g skalad, mjölig potatis
  • 1 kruka basilika
  • 4 dl parmesanost
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Sås
  • 2 msk socker
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • 3 dl hönsbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • majsstärkelse
  • salt och svartpeppar
  • ev några droppar citronjuice
Kött
  • 600 g filé
  • salt och peppar
Grönsaker
  • gul och grön zucchini
  • portabellosvamp
  • röd paprika
Lägg till i inköpslistan