Feijoada (Brasiliansk böngryta)
.jpg)
Feijoada är en Brasiliansk böngryta som tillagas av chorizo, svarta bönor, oxbringa, kassler, apelsiner och lagerblad. Denna mustiga och mättande gryta kan med fördel tillagas i förväg. Servera ris till böngrytan.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2005
.jpg)
Ingredienser
8 portioner
800 g svarta bönor (okokta)
salt
500 g rimmad oxbringa
250 g kassler
300 g chorizokorv
ev 1 liten oxtunga
ev 1 knorr, öra och fot från gris
2 apelsiner
2 lagerblad
1 tsk finmalen svartpeppar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
Till servering
ris
sallad
apelsinskivor
färsk persilja
Gör så här
02:00:00
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl grisdelar och serveringsförslag.
Energi2634 KJ / 630 kCal
Fett22 g
Salt5 g
Kolhydrater53 g
Protein46 g
Kommentarer
6 stJag lärde mig om grytan feijoada via den populära Hollywood-filmen The Nun 2 från 2023 där en av huvudpersonerna i en scen står och tillagar grytan. Var får man tag i grisöron, grisknorrar och gristassar? De säljs dessvärre inte på butikerna här i Helsingborg till vardags. Måste man specialbeställa dem?
Anders
Tillaga med högrev, rökt sidfläsk och en het chorizokorv istället. Det är inte roligt att äta feijoada med grisfötter etc, bara besvärligt.
Jonathan
Om man lagar grytan i förväg ska man ställa den I kyl eller kan den stå framme med lock?
Fabian