Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Rimmad oxbringa med sötpotatis

Det här receptet på rimmad oxbringa med sötpotatis är en riktig höjdare! Tar lite tid att tillaga men du får ett mört och saftigt kött och tillbehören karamelliserad potatis, rödbetsrelish och frasiga lökringar är helt magiska. En riktig festrätt!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg köttet i en gryta och häll på kokhett vatten så det täcker. Tillsätt fondgrönsakerna och låt sjuda under lock. Räkna med 1 1/2 timmes koktid per kilo. Prova efter 1 timme om bringan är färdigkokt; en stekgaffel ska lätt släppa taget om man sticker in den i köttet och lyfter rakt upp.
  2. Häll av kokvattnet, men spar det till uppvärmning senare. Lägg bringan i en form och placera en tyngd över så att den trycker till köttet. Ställ kallt, helst över natten. Köttet blir då kompakt och fint.
  3. Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Dra av skalet och låt svalna. Riv rödbetorna fint på rivjärn och blanda med den rivna pepparroten. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  4. Sätt ugnen på 175°C.
  5. Skala sötpotatisen och skär den i två delar på längden. Lägg i en smörad form med snittsidan ner. Salta och peppra.
  6. Koka ihop socker och vatten med citronsaft och kanel till en sirapsliknande konsistens. Häll detta över potatisen och baka i ugnen ca 1 timme tills den är mjuk och sockerblandningen karamelliserats. Ös några gånger under tiden.
  7. Skär löken i tunna ringar och pudra över maizenan. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller använd en fritös och fritera lökringarna gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.
  8. Skär bringan i tjocka skivor och värm dem i kokspadet. Skär potatisen i grova skivor tvärs över och lägg upp på varma tallrikar. Arrangera köttbitarna ovanpå. Toppa med rödbetsrelishen och några frasiga lökringar. Servera med skärbönor och ev lite rödvinssås.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 800 g rimmad oxbringa
  • fondgrönsaker (skivad lök, morot, lagerblad, pepparkorn)
  • 2 färska rödbetor
  • 2 msk färskriven pepparrot
  • 800 g sötpotatis
  • 2 dl socker
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 stor gul lök
  • 3 msk maizena majsstärkelse
  • 2 dl olja
  • salt och peppar
  • lättkokta skärbönor (eller gröna bönor)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?