Färslimpa med timjansås och äppelchutney

3
2
Färslimpa med timjansås och äppelchutney

Klassisk köttfärslimpa blir som ny tillsammans med söt och kryddig hemkokt chutney.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 9 2012

Färslimpa med timjansås och äppelchutney

Ingredienser

4 portioner

Färslimpor

1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök
500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm peppar

Rostade rotfrukter

375 g svartrötter
600 g fast potatis
1 msk olivolja
1 msk hackad färsk timjan
salt
nymalen svartpeppar

Timjansås

1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl vatten
1 dl vispgrädde
1 köttbuljongtärning eller mörk oxfond (1 tärning motsvarar 1 1/2 msk fond)
1 tsk kinesisk soja
1 msk hackad färsk timjan
salt och peppar

Äppelchutney

3 röda äpplen
1 msk finhackad ingefära
1 gul lök
1/2 tsk sambal oelek
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl strösocker
salt

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber. Byt ut vetemjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och grädde samt laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot havre-, ris- eller sojaalternativ. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Gör så här

Tips

Barnknepet: Gör en egen chutney till barnen genom att bara koka ihop äppelbitar med en gnutta socker.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

3

Kommentarer

Pia

2012-02-27

Allt smakade gott! Håller med Peter Klasson om ordningen med matlagningen.

Peter

2012-02-27

En fråga, varför skulle såsen göras i en stekpanna? Det finns ju ingen sky att använda? Sen skulle jag lagt äppelchutneyn först i receptet. Den tog längst tid att sno ihop.

Näringsvärde per portion

Energi 3036 KJ / 727 kCal
Fett 292 g
Kolhydrater 762 g
Protein 346 g
Läs mer om näringsvärden