Färslimpa med timjansås och äppelchutney | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Färslimpa med timjansås och äppelchutney

Klassisk köttfärslimpa blir som ny tillsammans med söt och kryddig hemkokt chutney.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 9, 2012
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Färslimpor: Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla 5 minuter.
  3. Blanda i riven lök, färs och ägg. Arbeta till en smidig smet. Krydda med salt och peppar. Forma till två limpor och lägg dem i en långpanna.
  4. Rostade rotfrukter: Skala svartrötterna och lägg dem i kallt vatten efter skalning för att undvika missfärgning. Skär dem i stavar. Skölj och skär potatisen i klyftor.
  5. Blanda svartrötter och potatis med olja och timjan och krydda med salt och peppar. Lägg rotfrukterna runt köttfärslimpan på plåten.
  6. Stek i mitten av ugnen ca 20 minuter.
  7. Timjansås: Vispa ihop mjöl och vatten i stekpannan. Vispa i grädde, fond, soja och finhackad timjan. Låt sjuda ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  8. Äppelchutney: Skala och kärna ur äpplena, skär i bitar. Skala och finhacka ingefäran. Skala och strimla löken.
  9. Koka ihop äpple, ingefära, lök, sambal oelek, vinäger och socker ca 10 minuter. Smaka av med salt.
  10. Servera limpan med rotsaker, sås och chutney.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber. Byt ut vetemjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och grädde samt laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot havre-, ris- eller sojaalternativ. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Tips

Barnknepet: Gör en egen chutney till barnen genom att bara koka ihop äppelbitar med en gnutta socker.

Ingredienser

Portioner: 4
Färslimpor
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 500 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
Rostade rotfrukter
  • 375 g svartrötter
  • 600 g fast potatis
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Timjansås
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 köttbuljongtärning eller mörk oxfond (1 tärning motsvarar 1 1/2 msk fond)
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • salt och peppar
Äppelchutney
  • 3 röda äpplen
  • 1 msk finhackad ingefära
  • 1 gul lök
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 1/2 dl strösocker
  • salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3036 kJ / 727 kCal