Färslimpa med timjangräddsås | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Färslimpa med timjangräddsås

En matig och uppskattad köttfärslimpa som sköter sig själv i ugnen! Färslimpan gör du av nötfärs, ägg, salt, peppar, senap och ströbrödsblandning. Servera med kokt potatis, tomater med gräslök, samt en underbart krämig gräddsås smaksatt med timjan. En fulländad måltid!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 19, 2014
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka potatisen.
  3. Köttfärslimpor: Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla några minuter.
  4. Blanda färsen med ägg, salt, peppar, senap och ströbrödsblandningen. Smörj en ugnssäker form med matfettet. Dela färsen i två delar och forma till två limpor i formen. Sätt in den i övre delen av ugnen ca 20 minuter eller tills limpornas innertemperatur är 72°C.
  5. Sås: Skala och hacka löken. Fräs den i oljan i en kastrull. Tillsätt grädde, mjölk, timjan, smulad buljongtärning och vispa ner majsstärkelsen. Koka såsen under omrörning ca 5 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.
  6. Hacka gräslöken och dela tomaterna. Strö gräslöken över tomater och köttfärslimpa.
  7. Servera färsen med sås, tomater och potatis.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd mjölk, grädde och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot havre-, ris- eller sojaalternativ. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
Köttfärslimpor
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • ca 500 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 msk smör eller margarin
Sås
  • 1/2 rödlök
  • 1 tsk olja
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk timjan
  • 1 köttbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
  • 1 tsk maizena majsstärkelse
  • salt och peppar
  • 1 ask färsk gräslök (à 20 g)
  • 250 g körsbärstomater
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2997 kJ / 717 kCal