Färsfylld kalkon med rostad pumpa, potatis och gräddig timjansås
Färsfylld kalkon i ugn är klassisk festmat, här med rostad pumpa och potatis samt gräddsås med timjan. Kalkonen är fylld med en saftig och smakrik fyllning av fläskfärs, lök, äpple, aprikos, ägg och bröd. Stek kalkonen i ugnen, på lite lägre temperatur under lång tid. Då blir den mör och god.
Ingredienser
12 portioner
1 kalkon à ca 4 kg
1 msk salt
steksnöre
Fyllning
1 gul lök
2 äpplen
2 msk smör eller margarin
500 g fläskfärs
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
1 tsk timjan
1 ägg
2 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 skivor vitt bröd
12 torkade aprikoser i tärningar
Timjangräddsås
1 kruka timjan
3 dl sky från kalkonen
1 dl vitt matlagningsvin
3 dl vispgrädde
flingsalt och peppar
majsstärkelse (Maizena)
Rostad pumpa och potatis
800 g små potatisar
1 butternutpumpa
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
flingsalt och peppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1671 KJ / 400 kCal
Fett25.1 g
Kolhydrater26.6 g
Protein13.7 g
Kommentarer