Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Färsfylld kalkon med rostad pumpa, potatis och gräddig timjansås

Färsfylld kalkon i ugn är klassisk festmat, här med rostad pumpa och potatis samt gräddsås med timjan. Kalkonen är fylld med en saftig och smakrik fyllning av fläskfärs, lök, äpple, aprikos, ägg och bröd. Stek kalkonen i ugnen, på lite lägre temperatur under lång tid. Då blir den mör och god.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Torka ur kalkonen inuti med papper. Gnid in den med saltet.  Lägg den i en långpanna.
  2. Fyllning: Skala och finhacka löken och riv äpplena. Hetta upp matfettet i en stekpanna. Stek lök och äpple på medelvärme tills allt börjar få lite färg.
  3. Blanda fläskfärsen med lök- och äppelfräs, salt, peppar och timjan tills den är fast i konsistensen. Tillsätt ägget och rör ihop färsen.
  4. Rör ner kall buljong, rivet bröd och aprikoser i färsblandningen.
  5. Kalkon: Sätt ugnen på 175°C.
  6. Lägg kalkonen i en långpanna eller ugnssäker form. Fyll kalkonen med färsen från halsänden. Den ska fyllas löst. Knyt ihop kalkonen med snöret så att vingar och ben hålls tätt mot kroppen. Häll 2 dl vatten i pannan (för 12 port). Täck med folie. (Blir det fyllning över så kan den gräddas i en ugnssäker form vid sidan av.)
  7. Ta av folien när kalkonen varit i ugnen ca 1 1/2  timme. Stek ytterligare ca 2 timmar.
  8. Den sista halvtimmen kan ugnstemperaturen eventuellt ökas till 200°C om kalkonen behöver mer färg. Kontrollera innertemperaturen vid benen, vid 82°C är kalkonen färdig. Låt kalkonen vila ca 15 minuter under fuktat smörpapper innan den skärs upp.
  9. Skiva bröstfiléerna och skär lår och ben i bitar.
  10. Servera kalkonen med fyllningen, sås, potatis och pumpa.
  11. Sås: Repa av bladen från timjanen och hacka dem.
  12. Koka skyn med vinet ca 5 minuter.
  13. Tillsätt grädde och timjan. Smaksätt med salt och peppar. Red ev. av med lite majsstärkelse utrört med vatten.
  14. Pumpa och potatis: Sätt ugnen på 225°C. Sätt in en plåt i ugnen.
  15. Dela potatisen i halvor. Skala och skär pumpan i klyftor ungefär lika stor som potatisen. Skala och krossa vitlöken. Blanda potatis, pumpa, vitlök och olja i en bunke. Häll allt på den varma plåten. Krydda med salt och peppar.
  16. Rosta mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.

För alla

Läs noga innehållsförteckningen på buljongen.
Gör glutenfri: använd glutenfritt vitt bröd.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Ingredienser

Portioner: 12
  • 1 kalkon à ca 4 kg
  • 1 msk salt
  • steksnöre
Fyllning
  • 1 gul lök
  • 2 äpplen
  • 2 msk smör eller margarin
  • 500 g fläskfärs
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 ägg
  • 2 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 skivor vitt bröd
  • 12 torkade aprikoser i tärningar
Timjangräddsås
  • 1 kruka timjan
  • 3 dl sky från kalkonen
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 3 dl vispgrädde
  • flingsalt och peppar
  • ev majsstärkelse (Maizena)
Rostad pumpa och potatis
  • 800 g små potatisar
  • 1 butternutpumpa
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1671 kJ / 400 kCal