Färsfylld kalkon med rostad pumpa, potatis och gräddig timjansås

11
0
Färsfylld kalkon med rostad pumpa, potatis och gräddig timjansås

Färsfylld kalkon i ugn är klassisk festmat, här med rostad pumpa och potatis samt gräddsås med timjan. Kalkonen är fylld med en saftig och smakrik fyllning av fläskfärs, lök, äpple, aprikos, ägg och bröd. Stek kalkonen i ugnen, på lite lägre temperatur under lång tid. Då blir den mör och god.

Färsfylld kalkon med rostad pumpa, potatis och gräddig timjansås

Ingredienser

12 portioner
1 kalkon à ca 4 kg
1 msk salt
steksnöre

Fyllning

1 gul lök
2 äpplen
2 msk smör eller margarin
500 g fläskfärs
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
1 tsk timjan
1 ägg
2 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 skivor vitt bröd
12 torkade aprikoser i tärningar

Timjangräddsås

1 kruka timjan
3 dl sky från kalkonen
1 dl vitt matlagningsvin
3 dl vispgrädde
flingsalt och peppar
majsstärkelse (Maizena)

Rostad pumpa och potatis

800 g små potatisar
1 butternutpumpa
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
flingsalt och peppar

För alla

Läs noga innehållsförteckningen på buljongen.
Gör glutenfri: använd glutenfritt vitt bröd.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

11

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 1671 KJ / 400 kCal
Fett 25.1 g
Kolhydrater 26.6 g
Protein 13.7 g
Läs mer om näringsvärden