Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Fänkålsstekt lax med vårgrönt och örtsås

Fänkålsstekt lax med vårgrönt och örtsås är en fräsch och delikat fiskrätt. Sockerärtor och morötter med lite tuggmotstånd är utsökt. Såsen har en tydlig citronsmak som passar perfekt till fisken.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2008
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skrubba ev potatisen. Skala och skär morötterna i sneda avlånga bitar i samma storlek som potatisen.
  3. Koka potatis och morot i lättsaltat vatten tills de är knappt mjuka, ca 15 minuter.
  4. Skär sockerärterna i halvor. Skär salladslöken i mindre bitar. Låt sockerärter och salladslök koka med potatis och morot ett par minuter i slutet. 
  5. Salta, peppra och strö socker över laxen. Stöt fänkålsfröna grovt i en mortel. Doppa ena sidan av laxen i fänkålsfröna. Bryn laxen i en het panna i lite olja. Ställ in i ugnen 15-20 minuter eller tills laxen är färdig.
  6. Koka upp såsen. Rör i persiljan och smaka av.
  7. Fördela grönsakerna på tallrikarna. Lägg på laxen. Skeda såsen runt om.

För alla

Läs noga på ingrediensförteckningen på citronsåsen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: laga en egen citronsås med laktos-/mjölkfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 700 g små färskpotatisar
  • 3 morötter
  • 1 paket sockerärtor (à 150 g)
  • 1 paket salladslök (à 100 g)
  • salt och peppar
  • 1 msk socker
  • 4 bitar laxfilé (à 150 g)
  • 2 msk fänkålsfrön
  • olja
  • 1 paket färdig citronsås
  • 1/2 dl grovhackad persilja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2303 kJ / 550 kCal
Läs mer om näringsvärden