Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Falafelbullar

Falafelbullar som är en fröjd både för ögat och smaklökarna. Kikärtorna mixas ihop till en röra och blandas med vitlök och chili. Bollarna paneras därefter med knapriga sesamfrön och steks tills de får en fin färg och blir härligt krispiga.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 30 stycken portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blötlägg kikärterna över natten och koka dem mjuka nästa dag.
  2. Mixa de varma kikärterna i matberedare till ett grovt mos. Rör ner ägget och så pass mycket mjöl att det blir en köttbullsliknande smet. Beräkna 1/2-1 dl mjöl (för 30 stycken), det kan dock behövas mer. Låt gärna smeten stå en stund, då tjocknar den.
  3. Smaka av med salt och peppar, gärna chili och vitlök om du har vuxna gäster. En tesked spiskummin är heller inte dumt.
  4. Forma små bullar. Rulla dem i sesamfrön och stek dem gyllenbruna i lika delar smör och olja.

För alla

Rätten innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: uteslut vetemjölet. Prova i stället med glutenfri mölblandning eller några matskedar majsstärkelse (Maizena).
Gör laktos- och mjölkproteinfri: använd mjölkfritt margarin i stället för smör.

Tips

Falafelbullar är goda att servera med smaksatt tomatsås, t ex basilikakryddade krossade tomater i kartong som kan användas direkt utan ytterligare smaksättning.

Ingredienser

Portioner: 30 stycken
  • 3 dl torkade kikärter
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • salt och peppar
  • spiskummin
  • ev chili
  • ev vitlök
  • 4 1/2 msk sesamfrön
  • smör + rapsolja till stekning
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?