Enkel potatisgratäng

Enkel potatisgratäng är en god klassiker som du enkelt varierar smaken på genom att blanda i purjolök eller vitlök samt att du även kan tillsätta olika goda örter, svamp eller zucchini. Gratinera din gräddiga gratäng i ugn och servera.

Gör så här
00:30:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2078 KJ / 497 kCal
Fett30 g
Salt2 g
Kolhydrater47 g
Protein7 g
Kommentarer
50 stHåller med om att det behövs betydligt mindre vätska. Runt hälften räcker. Dock så behövs inte mer salt, snarare mindre.
Johan
Smaklös och rinnande, och behöver längre tid i ugnen för att bli färdig. Letar vidare efter ett bättre recept, tror inte det här kan räddas.
Mia-carin
Tjoho. Hade lite gammal grädde i kylskåpet som jag maträddade. Och bekväm som jag är så körde jag potatis med skal i mandolinen. Perfekt till lammsteken. Det här receptet spar jag.
Mona
Mitt förslag är att salta minst det dubbla!
Stefan
Är det 1 kg skalad eller oskalad potatis?
Elina
Hej Elina! Det är 1 kg oskalad potatis som används. Hälsningar Niclas.
ICA-köket
Blir gratängen bättre om den.är hög eller låg? Dvs ska man ha en så liten form som möjligt? Eller hellre en större form vilket ger större yta men lägre gratäng.
Sofia
Hej Sofia! Det är helt en smaksak om du använder en hög (lite mindre) låg (lite större) form. En större form ger ju en större yta som gratineras, som många uppsakattar. Vänliga hälsningar Harriet
ICA-köket
Fast potatis, grädde och mjölk, 200 grader i 40 minuter. Inget förkok. Gratängen blev perfekt krämig och supergod.
Åsa
Ta hälften av vätskan början o fyll på mer i slutet om det behövs! Första ggn fick jag hälla av vätska och se fylla på efter behov! Blev bra! Iréne
Irene
Tyvärr blev den otroligt blaskig. Lagade rätten till julmiddag och ut ur ugnen kom skivad potatis och lök som badade i gräddmjölk.
Alexandra
Detta recept skapar garanterat en vattnig potatisgratäng. Det finns ingen ingrediens med redande effekt. Tråkigt att publicera något så undermåligt.
Håkan