Enkel brunkål
Det doftar julmat i köket när det kokas brunkål, en skånsk klassiker. Den bruna kålen är från början vit och får smak och färg när den kokas ihop med ättika, salt, buljong, lök och sirap. Serveras med köttbullar eller prinskorv eller både och!
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
800 g färdigskuren vitkål
2 msk smör
2 msk sirap
flingsalt med jod
svartpeppar
2 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1/2 - 1 msk ättiksprit (12%)
1 dl hackad persilja
Till servering
färska köttbullar, prinskorv eller revbensspjäll (om du vill ha en helt vegetarisk rätt välj vegetariska serveringsalternativ)
För alla
Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen, köttbullarna och prinskorven.
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.
Gör så här
Tips
Stek köttbullarna i smör med lite mald kryddpeppar.
Receptet är provlagat för 4 portioner men passar även för 8 portioner på ett buffébord.
Receptet är provlagat för 4 portioner men passar även för 8 portioner på ett buffébord.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1556 KJ / 372 kCal
Fett18.6 g
Kolhydrater25.6 g
Protein23.2 g
Kommentarer
Lätt o bra
Irene
2020-02-16Hej! Ni har ett helt stolligt recept på brunkål. Riktig skånsk brunkål är riktigt långkok.Jag gjorde en omgång och startade igår. Det tog 8timmar!!!! innan kålen var riktigt mjuk.Kokad sakta på svag värme i buljong.Fick stå kvar på spisen övernatt. Sen fräst i smör i stekpanna tills allt kokspad kokat in. Sen smaksatt med ättika ,sirap, salt och peppar. Klart
Stefan
2016-11-30