Helenas brunkål

3
3
Helenas brunkål

Brunkål är ett smarrigt tillbehör till julbordets läckerheter. Brunkålen gör du av vitkål och lök som får sina smaker från bland annat sirap och skinkspad, en smakrik blandning till övrig mat.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2003

Helenas brunkål

Ingredienser

10 portioner
1 kg vitkål (gärna spetskål)
1 - 1 1/2 gul lök
3 msk smör
1 lagerblad
2 krm malen vitpeppar
2 dl ljus sirap
1 dl ättiksprit (12%)
5 dl skinkspad eller hönsbuljong

För alla

Om buljong används, läs noga ingrediensförteckningen.
I övrigt är rätten fri från gluten eller ägg.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt margarin eller olja att fräsa kålen i.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

3

Kommentarer

Anna-christina

2022-12-08

Ett utmärkt recept. Men man bör koka under lock en timma och sedan koka utan lock i ytterligare en timma. Jag tog mej friheten att lägga i en bit varmrökt fläsk under kokningen, och det blev underbart gott.

Stefan

2016-12-19

Hej alla recept ni har på brunkål anger alldeles för korta tillagningstider. I år har jag provat igen och det gamla recept jag hittade angav 8 timmars koktid och äntligen liknar det min gamla skånska mormors brunkål. Hälsningar Stefan Larsson

Rolf

2009-12-10

Kanongod