Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Enbärsstek med mandelpotatis

I det här festliga receptet på enbärsstek med mandelpotatis marinerar och tillagar du kött i en stekpåse med rotfrukter och härliga kryddor för ett mört, saftigt och smakrikt kött. Servera med en varm vitkåls- och svampsallad samt mandelpotatis.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dag 1: Lägg köttet i stekpåsen tillsammans med grovhackad morot, lök, rotselleri och vitlök. Tillsätt vin, balsamvinäger, enbär, lagerblad, pepparkorn och salt. Försegla med klämman och låt ligga i kylen över natten.
  2. Dag 2: Sätt ugnen på 175°C.
  3. Lägg stekpåsen på en djup ugnsplåt och gör ett litet hål på påsens ovansida. Tillaga i ugnen i ca 1,5-2 timmar tills innertemperatur visar 57ºC. Låt steken vila en stund.
  4. Koka mandelpotatisen i lättsaltat vatten. Tillsätt smöret och mosa potatisen grovt med en gaffel. Smaka av med salt och peppar.
  5. Varm sallad: Strimla vitkålen. Fräs vitkål, grovhackad vitlök, kantareller och murklor i olja i 3-4 minuter. Salta och peppra.
  6. Sås: Häll av stekspadet från påsen i en kastrull. Koka upp och red av med maizenaredning.
  7. Skiva upp steken och servera tillsammans med potatis, sås och varm sallad.

Tips

Steken blir ännu godare om den får ligga 2-3 dagar i kylen. Skär den sedan i skivor och värm i såsen innan servering.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g mandelpotatis
  • 2 - 3 msk smör
Enbärsstek
  • ca 1500 g fransyska
  • 1 stekpåse (5 liter)
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 200 g rotselleri
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 dl rött matlagningsvin
  • 1 dl balsamvinäger
  • 6 enbär
  • 2 lagerblad
  • 8 svartpepparkorn
  • 2 tsk salt
Varm sallad
  • ca 350 g vitkål
  • 2 klyftor grovhackad vitlök
  • 1 burk kantareller (à 184 g)
  • 1 burk murklor (à 200 g)
  • salt och peppar
Sås
  • sky från steken
  • 2 - 3 msk mörk maizenaredning
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer