Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

15 MIN | Medel

Egen majonnäs

Vill du imponera på dina gäster måste du självfallet göra din egen majonnäs, ett gott tillbehör till mat eller som dip. Med citron och dijonsenap smaksätter du ägg, oljor och vinäger, därefter är majonnäsen redo att avnjutas.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Vispa samman äggula, vinäger, citronjuice, senap och salt i en bunke. Krydda med svartpeppar.
  2. Vispa i oljan lite i taget tills såsen blir tjock och ljus. Ha inte i för mycket olja på en gång, då riskerar såsen att spricka. Smaka av, krydda ev med mer salt och peppar.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: gör en majonnäs på kikärtsspad istället för ägg - Kikärtsmajonnäs.
Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.

Tips

Att göra egen majonnäs är enkelt, se bara till att alla ingredienser har samma temperatur och ta det lugnt med oljan i början när du vispar. Håller 3–4 dagar i kylskåp. Man kan rädda den genom att börja om med en ny sats och allra sist röra i den spruckna omgången.

Ingredienser

Portioner: 4 dl
  • 2 äggula
  • 1 tsk rödvins- eller vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl neutral rapsolja
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 7848 kJ / 1875 kCal