Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Dillstekt lax med rädissallad och gurksmetana

Lax i fint sällskap med pilgrimsmussla. Till det serveras en frisk rädissallad kryddad med citronolja och krämig smetantasås med inslag av både gurknudlar och citronrasp. Röd caviar blir snyggt på toppen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina pilgrimsmusslorna.
  2. Sätt ugnen på 125°C.
  3. Dillstekt lax: Plocka dillen grovt. Fördela dillen på ovansidan av laxbitarna och tryck fast den så gott det går. Bryn laxen på båda sidor i smöret i en stekpanna, börja med dillsidan ner. Krydda med salt och nymald peppar. Lägg laxen i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen 10-15 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C.
  4. Rädissallad: Skölj och skiva rädisorna så tunt det går. Lägg skivorna i isvatten.
  5. Gurksmetana: Skala gurkan, dela den på längden och kärna ur den. Hyvla gurkan på längden med en osthyvel till gurknudlar.
  6. Skölj citronen och riv det yttersta av skalet fint.
  7. Blanda gurknudlarna med smetana och citronskal. Smaksätt med salt, nymald peppar och några droppar citronsaft.
  8. Låt rädisorna rinna av ordentligt.
  9. Blanda rädisorna med mangoldskotten och citronolivoljan. Smaksätt med salt och nymald peppar.
  10. Pilgrimsmusslor: Plocka ev. bort muskeln på pilgrimsmusslorna, torka dem ordentligt med hushållspapper. Stek musslorna snabbt i olivoljan i en mycket het stekpanna, ca 30 sekunder på varje sida.
  11. Till servering: Servera laxen med pilgrimsmusslor, gurksmetana, caviar, rädissallad och kokt potatis.

För alla

Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör och laktosfri smetana.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut smetana mot Sour Supreme (innehåller soja) eller liknande mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
Pilgrimsmusslor
  • 4 pilgrimsmusslor
  • 1 msk olivolja
Dillstekt lax
  • 1 kruka dill
  • 4 portionsbitar lax (à 120-150 g )
  • 2 msk smör med havssalt
  • salt och svartpeppar
Rädissallad
  • 10 rädisor
  • 1/2 påse röda mangoldskott (à 65 g)
  • 2 msk olivolja med citronsmak
Gurksmetana
  • 1 gurka
  • 1 citron
  • 2 dl smetana
Topping
  • 80 g röd caviar
Till servering
  • potatis (gärna Amandine)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3265 kJ / 780 kCal