Dillkött

64
17
Dillkött

Ett avancerat men ytterst smakfullt recept på dillkött har du här. Kalvköttet har en underbar sås av finhackad dill, smör, grädde och en särskild lag. Servera det möra dillköttet tillsammans med kokt potatis.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2004

Dillkött

Ingredienser

8 portioner
1 1/2 kg
benfritt kalvkött eller lammkött t ex bringa eller grytbitar
-
vatten
1/2 msk
salt
10 st
vitpepparkorn
1 st
liten purjolök
1 st
morot
2 - 3 st
dillstjälkar

Lag

2 msk
socker
1/2 dl
ättiksprit 12 %
1/2 dl
vatten

Sås

1 msk
smör
2 msk
vetemjöl
ca 4 - 5 dl
kokbuljong (från det kokta köttet)
1 dl
vispgrädde
2 - 2 1/2 msk
ättikslag (se recept ovan)
1/2 dl
finhackad dill

Till servering

tomat- och bönsallad
kokt eller pressad potatis

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: Uteslut vetemjölet och smöret. Gör istället en sås med toppredning, d.v.s. blanda majsstärkelse (Maizena) utrörd i lite kallt vatten direkt ner i den heta buljungen under omrörning. Tillsätt grädden och följ receptet.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkfri: byt ut smör och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Klimatanpassa

Mängden kött kan halveras, till 750-800 g. kött = 150 g. kött/portion efter tillagning. Byt smör till olja. Lammkött har en lägre klimatpåverkan än nötkött, väljer du lamm minskar du klimatpåverkan med en tredjedel. Lägg gärna till fler grönsaker, som palsternacka eller rotselleri, så räcker det till fler! Eller, varför inte prova vårat recept på dillkött med kyckling? En rätt som har närmare 90% lägre påverkan på klimatet tack vare kycklingen.

Näringsvärdet är beräknat med en portion potatis, tomater och haricot verts.

Över 60 minuter

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

64

Kommentarer

Birgitta

12/27/2020

Jag har kokt ihop en laddning m ättika o socker o vatten (förvaras i en ätyikflaska i kylen)och använder typ 2 tsk till 5 dl buljong+1 dl grädde. Blir precis lagom.

Gunilla

11/29/2020

Receptet är säkert jättegott om man hade vetat att det skulle veta 12% ättika för det var väldigt extremt surt med 24% ättika. 😕

Redaktionen ICAse

11/30/2020

Hej Gunilla! Vi ber om ursäkt för att vi inte hade skrivit ut %-satsen. Vi har nu uppdaterat receptet med att det ska vara ättikssprit 12 %. Hoppas att du vill testa receptet igen. Hälsningar Elina

Tomas

10/20/2020

Poängen är att man slipper stå och dutta med ättika/socker och provsmaka i all oändlighet. Mixen är balanserad från början - bara att ha rätt antal msk 🥰

Näringsvärde per portion

Energi 2598 KJ / 621 kCal
Fett 31 g
Salt 1 g
Kolhydrater 43 g
Protein 40 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept