Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Dillkött

Ett avancerat men ytterst smakfullt recept på dillkött har du här. Kalvköttet har en underbar sås av finhackad dill, smör, grädde och en särskild inläggningslag. Servera det möra dillköttet tillsammans med kokt potatis.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Lägg i en kastrull md lättsaltat vatten. Koka upp.
  2. Häll av och spola av köttet under kallt rinnande vatten. Lägg tillbaka köttet i grytan och häll på vatten precis så att det täcker. Låt koka upp. Skumma av väl.
  3. Tillsätt salt, vitpeppar, purjolök, morot (skuren i bitar) och dillstjälkar. Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 1½ timme.
  4. Lägg över köttbitarna, utan purjokök, morot och dillstjälkar, i en serveringsgryta och håll varmt. Spara buljongen.
  5. Inläggningslag: Koka ihop socker, ättiksprit och  vatten. Låt svalna.
  6. Sås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd, under omrörning, med 4-5 dl av kokbuljongen. Koka ihop ett par minuter. Tillsätt grädden och låt småkoka. Smaksätt såsen med ättikslagen så att den får en riktigt god sötsur smak.
  7. Tillsätt dillen och häll såsen över köttet. Servera med tomat- och bönsallad och kokt eller pressad potatis.

För alla

Rätten är fri från ägg men innehåller gluten och mjölk.
Gör glutenfri: Uteslut vetemjölet och smöret. Gör istället en sås med toppredning, d.v.s. blanda majsstärkelse (Maizena) utrörd i lite kallt vatten direkt ner i den heta buljungen under omrörning. Tillsätt grädden och följ receptet.
Gör mjölkfri: Byt smöret mot mjölkfritt margarin och grädden mot mjölkfritt alternativ.

Tips

Inläggningslagen kan spädas efter önskemål och användningsområde. Kan med fördel förvaras i en ren glasflaska i kylskåp.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 1/2 kg benfritt kalvkött eller lammkött t ex bringa eller grytbitar
  • 1,8 l vatten
  • 1/2 msk salt
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 st liten purjolök
  • 1 st morot
  • 3 st dillstjälkar
Sås
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 1/2 msk inläggningslag (se recept nedan)
  • 1/2 dl finhackad dill
Inläggningslag
  • 1 dl socker
  • 2 dl ättiksprit
  • 2 dl vatten
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!