Dillkött

135
24
Dillkött

Ett avancerat men ytterst smakfullt recept på dillkött har du här. Kalvköttet har en underbar sås av finhackad dill, smör, grädde och en särskild lag. Servera det möra dillköttet tillsammans med kokt potatis.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2004

Dillkött

Ingredienser

8 portioner
1 1/2 kg benfritt kalvkött eller lammkött t ex bringa eller grytbitar
vatten
1/2 msk salt
10 st vitpepparkorn
1 st liten purjolök
1 st morot
2 - 3 st dillstjälkar

Lag

2 msk socker
1/2 dl ättiksprit 12 %
1/2 dl vatten

Sås

1 msk smör
2 msk vetemjöl
ca 4 - 5 dl kokbuljong (från det kokta köttet)
1 dl vispgrädde
2 - 2 1/2 msk ättikslag (se recept ovan)
1/2 dl finhackad dill

Till servering

tomat- och bönsallad
kokt eller pressad potatis

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: Uteslut vetemjölet och smöret. Gör istället en sås med toppredning, d.v.s. blanda majsstärkelse (Maizena) utrörd i lite kallt vatten direkt ner i den heta buljungen under omrörning. Tillsätt grädden och följ receptet.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkfri: byt ut smör och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Klimatanpassa

Mängden kött kan halveras, till 750-800 g. kött = 150 g. kött/portion efter tillagning. Byt smör till olja. Lammkött har en lägre klimatpåverkan än nötkött, väljer du lamm minskar du klimatpåverkan med en tredjedel. Lägg gärna till fler grönsaker, som palsternacka eller rotselleri, så räcker det till fler! Eller, varför inte prova vårat recept på dillkött med kyckling? En rätt som har närmare 90% lägre påverkan på klimatet tack vare kycklingen.

Näringsvärdet är beräknat med en portion potatis, tomater och haricot verts.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

135

Kommentarer

Elice

2022-03-11

Har länge varit sugen på Dillkött. Eftersom jag tyckt att det är avancerat. Tack Ica för receptet. Bjuder hem min syster o äter Dillkött 😊 Ska bli så gott

Christina

2022-02-17

Helt ok. Ta kokta morötter och potatis till. Bönor Och tomater blir en katastrof till. Mera grädde minst två ggr mer än det som står i receptet. Jag använde såklart vispgrädde/Tina

Therése

2021-09-30

Gjorde på lamm bog o ryggskivor, gör ännu enklare sås använd buljongen och använd majzenaredning

Näringsvärde per portion

Energi 2598 KJ / 621 kCal
Fett 31 g
Salt 1 g
Kolhydrater 43 g
Protein 40 g
Läs mer om näringsvärden