Dillkött

Ett avancerat men ytterst smakfullt recept på dillkött har du här. Kalvköttet har en underbar sås av finhackad dill, grädde och en särskild lag. Servera det möra dillköttet tillsammans med kokt potatis.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2004

Ingredienser
8 portioner
1 1/2 kg benfritt kalvkött eller lammkött t ex bringa eller grytbitar
vatten
1 liten purjolök
2 morötter
1 1/2 tsk salt
10 vitpepparkorn
2 - 3 dillstjälkar
Ättikslag
3 msk strösocker
3/4 dl ättiksprit 12 %
3/4 dl vatten
Sås
kokbuljong (från det kokta köttet)
1 dl vispgrädde
1 1/2 msk majsstärkelse
nymalen vitpeppar
3 - 4 msk ättikslag (se recept ovan)
1 dl finhackad dill
Till servering
kokt potatis
Gör så här
01:30:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2482 KJ / 594 kCal
Fett29 g
Salt2 g
Kolhydrater41 g
Protein39 g
Kommentarer
När skall lagen användas?
Jan lennart
2025-08-31Hej Jan Lennart! Den ska tillsättas i punkt 8: Smaksätt såsen med ättikslagen, så att den får en riktigt god sötsur smak. Ta lite i taget och smaka av. Hälsningar Niclas
ICA-köket
2025-09-01Magin med den här rätten är att få till rätta balansen mellan ättika och socker. Koka kalv är inte särskilt svårt. Ska testa 3/4 dl ättika, lika mycket vatten och 3 msk socker men tror det behövs lite mer socker. 3 msk av ättikslagen i såsen räcker inte. Man måste testa, smaka och testa smaka igen för att få den perfekt. Det är en konst! Och rekommenderar mjöl, bottenredning till grundsåsen, annars blir det vattnigt om du vill värma efteråt.
Tomas
2025-08-20Det står inledningsvis: ”Kalvköttet har en underbar sås av finhackad dill, smör, grädde och en särskild lag”. I receptet som kommer finns inte smör med! Men gott var det!
Bengt
2025-06-18Hej Bengt! Någon var snabb på tangenterna;) Nu är det ändrat. Hälsningar Niclas
ICA-köket
2025-06-19