Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Dillbakad lax med bellaverde

Härlig dillbakad lax blir den perfekta vardagsmiddagen som går hem hos de flesta i familjen. Laxen får en kräm av crème fraiche, dijonsenap och dill på toppen innan den sätts in i ugnen, vilket gör den oerhört saftig och god! Servera med ugnsrostad potatis, sötaktig bellaverde- och löksallad och resten av dillkrämen.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 45, 2014
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en ugnsplåt.
  2. Potatis: Skär potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor och blanda dem med olivolja, salt och peppar. Lägg dem på den förvärmda plåten. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
  3. Lax: Skär laxen i portionsbitar och krydda dem med salt och peppar. Finhacka dillen, men spara några dillvippor till garnering.
    Blanda crème fraiche, dijonsenap och dill.
  4. Ta ut potatisen och lägg laxbitarna på plåten. Bred lite dillkräm på varje laxbit. Sätt in plåten mitt i ugnen och tillaga ytterligare
    ca 10 minuter, tills både lax och potatis är klara.
  5. Bellaverde- och löksallad: Koka bellaverden i en kastrull med lättsaltat vatten 3–4 minuter. Kyl dem hastigt i kallt vatten och häll av.
  6. Skala och skiva löken tunt. Skölj citronen, riv skalet fint och pressa ur saften. Blanda löken med citronskal, citronsaft, olivolja, socker, salt och peppar i en skål. Låt stå ca 3 minuter.
  7. Blanda löken med bellaverde och mangoldskott.
  8. Servera den dillbakade laxen med potatis och bellaverde- och löksallad och resten av dillkrämen. Garnera med dill.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche till iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Koka upp lättsaltat vatten och stoppa sedan ner grönsakerna däri. Kyl snabbt av när de är klara. På så sätt behåller de sin fina gröna färg. Bra knep för alla gröna grönsaker som ska kokas!

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
Dillbakad lax
  • ca 600 g laxfilé
  • 1 ask dill (à 20 g)
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk dijonsenap
Bellaverde- och löksallad
  • 200 g bellaverde
  • 1 rödlök
  • 1/2 citron
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 65 g mangoldskott
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3303 kJ / 789 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer