Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rågkakor

Inget toppar doften av nybakad bröd i köket! Med bland annat rågkross, linfrön och vetekli mättar rågkakorna fint. Receptet kan lätt ändras efter kryddsmak och storlek på bröden.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här- texten är avsedd för 12 hålkakor.

  1. Dag 1: Koka en tjock välling på vatten, salt, rågkross, hela linfrön, vetegroddar, kruskakli och grovt rågmjöl.
  2. Ställ kallt över natten (sväller till en gröt).
  3. Dag 2: Lös upp jäst i fingervarmt vatten + sirap/honung och ev brödkryddor, t ex malen koriander. Allt blandas i gröten. Tillsätt
    vetemjöl (+ ca 2 1/2 dl till utbakning) för att binda ihop degen. Knåda i ca 5 minuter.
  4. Låt jäsa i bunken till dubbla storleken, ca 40 minuter.
  5. Dela degen i 12 delar/bitar. Knåda och forma till runda bullar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten och nagga ev.
  6. Låt jäsa på plåtar med bakplåtspapper i ca 25 minuter.
  7. Grädda i ca 10 minuter i 250°C ugn.

Tips

I stället för hålkakor kan man göra bullar, det blir då ca 40 stycken (om man utgår från grundreceptet för 12 kakor).

Ingredienser

Portioner: 12
  • 1 1/2 l vatten
  • 2 msk salt
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl vetegroddar
  • 1 dl kruskakli
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 100 g jäst
  • 2 dl fingervarmt vatten
  • 2 msk sirap
  • brödkrydda (t ex malen koriander)
  • 1 1/2 kg vetemjöl
Lägg till i inköpslistan