ÖVER 60 MIN | Avancerad

Croissanter med saffran

För alla som älskar croissanter - nu tar vi det till en ny nivå. Dessa saffranscroissanter är spröda, härligt smöriga och oerhört goda att äta. Servera dem nybakade med en kopp kaffe eller ät dem bara rätt upp och ner.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Deg: Smula jästen i en bunke och blanda med mjölk och saffran.
 2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda i en degblandare på låg hastighet i ca 2 min tills degen går ihop. Höj hastigheten och blanda i ca 5 min. Degen ska vara hård.
 3. Forma degen till en boll, lägg en bit plastfolie på och låt vila i 10 min i rumstemperatur.
 4. Kavla ut degen till 30x30 cm. Lägg t ex på en skärbräda eller bricka, lägg plastfilm över och ställ in i frysen i 30 min.
 5. Kavla sen degen till 30x50 cm.
 6. Till kavling: Hyvla smöret med en osthyvel och fördela jämnt på degen men lämna ca 7-8 cm deg utan smör på kanterna. Vik kanterna över smöret så att det blir ett rektangulärt paket och så att degen täcker smöret.
 7. Vik degen från kortsidan mot mitten från båda hållen och lämna ca ½ cm mellanrum i mitten. Vik sedan ihop degen. Detta kallas för fyrslag (det bildas fyra lager av degen). Håll koll på "degryggen" (tänk bokrygg). Lägg degen med degryggen åt höger. Ha alltid degryggen åt höger varje gång du kavlar.
 8. Kavla degen från vänster mot degryggen så att degen blir ca 60 cm lång (degen ska inte kavlas bredare). Vik fyrslag igen (från kortsidan mot mitten från båda hållen och vik ihop).
 9. Lägg plastfilm över degen och ställ in i frysen i 20 min.
 10. Kavla degen igen från vänster mot degryggen så att degen blir ca 60 cm lång (degen ska inte kavlas bredare).
 11. Vik den vänstra långsidan mot mitten och sedan högra (degryggen) över den vänstra, detta kallas för treslag (det bildas tre lager av degen).
 12. Kavla degen till 30x40 cm (obs! degryggen ska fortfarande vara åt höger).
 13. Plasta in degen och ställ in i kylen i minst 60 min alt gärna över natten (håll koll på degryggen, t ex lägg en bit bakpapper på den delen).
 14. Kavla degen till 40x40 cm med degryggen åt höger. Skär gärna kanterna så att de är raka. Av överbliven deg kan du göra bullar.
 15. Dela degen i mitten så att du får två degbitar som är 20 cm breda.
 16. Skär 10 st trekanter på varje degbit (som sicksack mönster från vänster till höger), t ex med en pizzaskärare. Basen på varje croissant ska vara 7 cm.
 17. Rulla till croissanter från den breda basen mot toppen. Lägg med skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt. Här är det viktigt att vara snabb så att degen inte blir varm och börjar jäsa. Då är det svårt att rulla fina croissanter.
 18. Jäs i rumstemperatur övertäckt med en kökshandduk i 1 ½ - 2 timmar.
 19. Sätt ugnen på 190°C.
 20. Till pensling: Vispa ihop ägg, salt och vatten. Pensla croissanterna och grädda i mitten av ugnen i ca 15-18 minuter eller tills croissanterna har fått en fin färg.

För alla

Innehåller gluten och mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör äggfri: pensla med mjölk.

Näringsvärdet är beräknat per st.

Tips

Tips! För bästa resultat är det viktigt använda kall mjölk och kallt smör och degen som kavlas hela tiden ska vara så kall som möjligt. Kavla alltid från samma håll så att den vikta kanten alltid är åt samma håll. Försök också att hela tiden ha så raka kanter på degen som möjligt.

Ingredienser

Portioner: 20 st
Deg
 • 30 g färsk jäst
 • 3 1/2 dl kall mjölk
 • 2 förp saffran (à 1/2 g)
 • 3/4 dl strösocker
 • 1/2 msk salt
 • 10 1/2 dl vetemjöl (10 1/2 dl motsvarar ca 630 g)
Till kavling
 • 350 g kallt smör
Till pensling
 • 1 ägg
 • 1 krm salt
 • 1 msk kallt vatten

Näringsvärde
Per portion

Energi 1104 kJ / 264 kCal