Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Confitbakad lax med torkade tomater och jordärtskockspuré

En lyxig, confitbakad lax som serveras ihop med torkade tomater, slät jordärtskockspuré och krispig, rucolamarinerad fänkål. Tack vare den låga temperaturen blir laxen otroligt saftig. Servera och njut!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Torkade körsbärstomater: Sätt ugnen på 150°C.
  2. Dela tomaterna. Lägg dem med snittsidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Strö på timjan, socker, salt, peppar. Ringla över olja. Torka i ugnen 1–1 1/2 timme. Låt svalna. Förvara i en lufttät burk i kylskåpet fram till servering.
  3. Confitbakad lax: Sätt ugnen på 100°C.
  4. Skär laxen i jämna portionsbitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Krydda med salt och låt stå ca 15 minuter.
  5. Häll på oljan så det täcker fisken. Ställ in i ugnen ca 1 timme. Kontrollera gärna att innertemperaturen är 50°C med digital termometer.
  6. Rucolamarinerad fänkål: Mixa rucola, citronjuice och olivolja med stavmixer eller i matberedare. Pressa ner vitlök och blanda ner citronskal. Krydda med salt och peppar.
  7. Ansa fänkålen och skär den i så tunna skivor som möjligt (använd gärna en mandolin). Ställ kallt. Förbered hit.
  8. Vid servering: Blanda rucolaoljan med fänkålen precis före servering. Smaka ev av med mer salt och peppar.
  9. Jordärtskockspuré: Skala jordärtskockorna. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten i en kastrull.
  10. Värm mjölk och smör.
  11. Häll av jordärtskockorna och mixa till en slät puré med mjölk- och smörblandningen.
  12. Krydda med salt och peppar. Ställ kallt. Förbered hit.
  13. Vid servering: Värm purén och späd ev med lite mjölk.
  14. Lägg upp laxen på tallrikar tillsammans med den marinerade fänkålen, de torkade tomaterna och jordärtskockspurén vid sidan om. Garnera laxen med basilika och citronklyftor.

Tips

Bli inte orolig av den låga temperaturen, laxen bli både färdig och otroligt saftig. Tycker du inte om fänkål smakar det gott med lättkokt citronmarinerad broccoli.

Ingredienser

Portioner: 6
Torkade körsbärstomater
  • 500 g körsbärstomater
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk olivolja
Confitbakad lax
  • 900 g skinn- och benfri laxfilé (som varit fryst minst 2 dygn)
  • 1 tsk salt
  • ca 5 dl olivolja
  • 1 kruka basilika
  • 1 citron
Rucolamarinerad fänkål
  • 1 påse ruccola (à ca 65 g)
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • finrivet skal av 1/2 tsk citron
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 fänkål
Jordärtskockspuré
  • 1 1/2 kg jordärtskockor
  • ca 2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 3 krm peppar
  • ev mjölk att späda med
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?