Citrontiramisu

Gör en citrontiramisu med limoncello! Tiramisu betyder pigga upp mig på italienska vilket är en utmärkt beskrivning på denna variant med fräsch och uppiggande smak av citron.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2023

Ingredienser
6-8 portioner
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
500 g mascarpone
1 1/2 msk finrivet citronskal
1 1/2 dl färskpressad citronjuice (1 1/2 dl juice motsvarar 3 citroner)
1 dl limoncello
3/4 dl florsocker
1/2 dl vatten
ca 18 savoiardikex
citronskal (till garnering)
Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per portion på 6 port.
Energi2641 KJ / 631 kCal
Fett34 g
Salt1.6 g
Kolhydrater61 g
Protein14 g
Kommentarer
8 stKan man göra denna 3 dagar innan?
Åsa
Hej Åsa! Vi tror att det kan vara riskabelt, att syran gör att det kan skikta sig och eventuellt också göra den lite besk eftersom det är så mycket citronskal i. Dagen före är nog ultimat. Om du ändå vill förbereda en dessert skulle vi nog hellre rekommendera en klassisk tiramisu. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
uppfriskande och ljuvligt god om man gillar citronsmak.
Kristin
Hur ska konsistensen vara på krämen när den är klar? Tyckte min blev rätt rinnig..
Mikaela
Hej Mikaela! Den ska vara krämig och luftig, även om den känns lös så brukar det ordna till sig när kexen och krämen får ligga till sig tillsammans. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Kan man byta ut limoncellon mot något annat?
Helena
Hej Helena! Jag skulle gissa att det går fint att ersätta mot koncentrerad citronsaft eller flädersaft! Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Den var god, men nästa gång ska jag blanda limoncello direkt mascarponesmeten (så gör jag i vanlig tiramisu). Blev mycket cintronsaft över, så det räcker med 1 dl citronjuice. Jag skulle också börja med punkt 3 som först i tillagningen. På så sätt kan jag fortsätta använda visparna utan att diska dem emellan.
Anna-carin
Mycket uppskattad. Bra att laga den en dag i förväg. Jonas
Jonas
Bra mängd kräm! Många recept kan bli lite torra för att det blir för lite kräm. Gott alternativ även om jag tycker vanlig tiramisu är godare, men denna känns ju betydligt friskare och lättare, även fast den egentligen nästan samma saker och mer socker. Jag vet inte hur stor skillnad limoncellon gör. Jag tror den hade blivit ungefär lika god även utan den. Det känns inte som i klassisk tiramisu där mandellikören känns vital för hela rätten. Allt som allt ett superbra recept, kommer göra denna igen!
Jonn
Saknar ett alkoholfritt alternativ.
Eva