Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Citronpaj

Sur citron blir till söt efterrätt i denna ljuvliga citronpaj. Under marängtäcket gömmer sig en härligt glansig citronkräm gjord på citron, ägg, socker och smör. Med björnbär, florsocker och citronmeliss på toppen blir pajen ett riktigt smycke till efterrätt.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Fyllning: Tvätta och skrubba citronerna. Riv skalet fint och pressa ur saften.
  2. Koka upp vatten i en liten kastrull.
  3. Blanda citronssaft, smörtärningar och socker i en rostfri bunke.
  4. Vispa in äggen i blandningen.
  5. Sjud över vattenbad ca 20 minuter under omrörning till en tjock kräm.
  6. Låt krämen svalna och förvara i kyl minst 1 timme så att den stelnar.
  7. Deg: Blanda smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och arbeta ihop till en deg. Linda in den i plastfolie och låt vila i kyl minst en timme.
  8. Sätt ugnen på 200°C.
  9. Kavla ut degen och lägg den i en pajform ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
  10. Täck degen med folie och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
  11. Ta bort folien och grädda ytterligare 10 minuter.
  12. Ta ut och låt pajskalet svalna.
  13. Maräng: Blanda äggvita, florsocker och citronsaft i en rostfri bunke.
  14. Rör över vattenbad tills temperaturen är ca 50°C.
  15. Ta av från värmen och vispa till en fast marängsmet. Vispa tills marängen svalnat.
  16. Häll citronkrämen i pajskalet.
  17. Topping: Toppa med maräng och bränn ytan med en brulébrännare.
  18. Garnera med björnbär, siktat florsocker och citronmeliss.

För alla

Innehåller ägg och gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett.

Receptet är inspirerat av Sveriges Yngsta Mästerkock.

Ingredienser

Portioner: 12 bitar
Fyllning
  • 1 1/2 dl färskpressad saft från citron (1/2 dl motsvarar saft från ca 3 citroner)
  • 75 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
Deg
  • 125 g kallt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 medelstort ägg
  • 4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)
Maräng
  • 3 äggvitor
  • 4 dl florsocker
  • 2 tsk färskpressad citronsaft
Topping
  • 100 g björnbär
  • florsocker
  • citronmeliss
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1632 kJ / 390 kCal