Citronkladdkaka | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Enkel

Citronkladdkaka

En fräsch kladdkaka av vit choklad som får en syrlig ton av skal från en citron och citronmeliss. Utan vetemjöl, då det används mandelmjöl istället. Som en bonus är den enkel att laga, perfekt för en spontan efterrätt eller fika. Garnera gärna med blåbär och rostad mandel. Här hittar du fler härliga kladdkakerecept .

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj eller spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar). 
  3. Skölj citronen och riv skalet fint. Strimla citronmelissbladen.
  4. Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan. Bryt chokladen i bitar och lägg ner dem i smöret och låt dem smälta under omrörning.
  5. Rör ner socker, salt, citronskal och -meliss och ett ägg i taget i smör- och chokladblandningen. Blanda ner mandelmjölet i smeten. Häll den i formen. 
  6. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter.
  7. Låt kakan svalna i formen på ett galler. Lossa runt kakans kant med en kniv medan den fortfarande är varm.
  8. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.

För alla

Fri från gluten.
Innehåller ägg och mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett. Välj laktosfri vit choklad.

Tips

Garnera gärna med blåbär, rostad mandel och florsocker.

Ingredienser

Portioner: 12
  • ca 1 msk rivet citronskal
  • 1 kruka citronmeliss
  • 100 g smör
  • 100 g vit choklad
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 2 ägg
  • 4 dl mandelmjöl (4 dl motsvarar 140 g)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 987 kJ / 237 kCal