Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Citron- och limecheesecake

En frisk och fräsch cheesecake med smak av lime och citron. Saft och skal från både lime och citron blandas i fyllningen och kexen i botten blandas med kokosflingor för en extra twist. En given hit på fikabordet!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 10-12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Botten: Lägg bakplåtspapper i botten för att kakan ska bli lättare att ta ur.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Smula kexen fint, i en mixer eller genom att lägga dem i en plastpåse, knyta igen och kavla påsen.
  4. Blanda smöret, smulorna och kokosflingorna ordentligt och tryck ut massan i formen. Använd baksidan av en sked eller botten av ett glas för att få en jämn yta. Låt botten vila i kylen medan du gör fyllningen.
  5. Fyllning: Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 10 min.
  6. Tvätta lime och citron och finriv skalet och pressa ut saften.
  7. Värm upp citron- och limesaften och smält gelatinet i saften. Låt svalna.
  8. Lägg rumstempererad färskost i en bunke och rör med gaffel tills den är mjuk och krämig. Rör ned den kondenserade mjölken och blanda väl. Blanda ned lime-, citronsaft och finrivna lime- och citronskal medan du rör om. Rör ned den vispade grädden. Häll smeten över botten och låt svalna i kyl i minst fyra timmar.
  9. Dekoration: När fyllningen har stelnat, ta ur kakan ur formen och lägg den på ett serveringsfat. Dekorera med citron- och limeskivor och ätbara blommor.

För alla

Läs noggrant innehållsförteckningen på digestivekexen. Fri från ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, laktosfri grädde och laktosfri färskost.

Recept och bild i samarbete med Philadelphia.

Tips

För en hög cheesecake, använd en springform med 24 cm i diameter. För en låg cheesecake, använd en springform med 26 cm i diameter.

Här hittar du fler tips på hur du lyckas med din cheesecake!

Ingredienser

Portioner: ca 10-12
Botten
  • 150 g rumstempererat smör
  • 300 g digestivekex
  • 70 g kokosflingor
Fyllning
  • 6 st gelatinblad
  • saft och finrivet skal av 3 st lime
  • saft och finrivet skal av 1 st citron
  • 600 g rumstempererad naturell färskost av cream cheese-typ
  • 770 g kondenserad mjölk
  • 2 1/2 dl vispgrädde
Dekoration
  • 1 st lime
  • 1 st citron
  • ätbara blommor
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer