Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Blåbärscheesecake

En vacker cheesecake som får härlig lila färg av blåbär och svartvinbärssaft. Cheesecake är en utmärkt dessert att förbereda dagen innan den ska bjudas eftersom den då får gott om tid att sätta sig. Dekorera med björnbär, blåbär och ätbara blommor om det finns att tillgå.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 cheesecake portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Botten: Lägg bakplåtspapper i botten för att kakan ska bli lättare att ta ur. Smält smöret i en kastrull.
  2. Smula kexen fint, i en mixer eller genom att lägga dem i en plastpåse, knyta igen och kavla påsen.
  3. Blanda smöret och smulorna ordentligt och tryck ut massan i formen. Använd baksidan av en sked för att få en jämn yta.
  4. Låt botten vila i kylen medan du gör fyllningen.
  5. Fyllning: Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 10 min.
  6. Värm upp svartvinbärssaften och smält gelatinet i saften. Låt svalna.
  7. Vispa grädden.
  8. Krossa 300 g av blåbären (för 1 tårta) och blanda med svartvinbärssaften.
  9. Lägg rumstempererad färskost i en skål och rör med en sked. Blanda i vaniljpulvret och rörsockret. Blanda ned ytterligare 50 g av okrossade blåbär (för 1 tårta), svartvinbärssaften (med gelatin och blåbärskrosset) och den vispade grädden. Häll i blandningen i botten och låt stå i kylen i minst fyra timmar.
  10. Dekoration: Ta bort kanten på formen när fyllningen har stelnat och lägg kakan på ett fat. Dekorera med björnbär, violer och resten av blåbären.

För alla

Läs noggrant innehållsförteckningen på kexen. Fri från ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, laktosfri grädde och laktosfri färskost.

Recept och bild i samarbete med Philadelphia.

Tips

För en hög cheesecake, använd en springform med 24 cm i diameter. För en låg cheesecake, använd en springform med 26 cm i diameter.

Här hittar du fler tips på hur du lyckas med din cheesecake!

Ingredienser

Portioner: 1 cheesecake
Botten
  • 100 g rumstempererat smör
  • 300 g digestivekex
Fyllning
  • 6 st gelatinblad
  • 1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 400 g blåbär
  • 600 g rumstempererad naturell färskost av cream cheese-typ
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 100 g rörsocker
Dekoration
  • björnbär
  • ätbara blommor t ex violer
  • blåbär
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?