Chokladkräm med svartvinbärsmousse och kaffekolasås

27
5
Chokladkräm med svartvinbärsmousse och kaffekolasås

Varför inte servera nyårsdesserten i glas i år? Bottna glasen med len chokladkräm och strö över ett krispigt smul på havre och kokos. Lägg på ”ägg” av svartvinbärsmousse. Avsluta med att ringla över en syndigt god kolasås smaksatt med kaffe.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2016

Chokladkräm med svartvinbärsmousse och kaffekolasås

Ingredienser

8 portioner

Chokladkräm

100 g
mörk choklad (70%)
100 g
mjölkchoklad
1 dl
vispgrädde
1 dl
mjölk (3%)

Svartvinbärsmousse

225 g
frysta svarta vinbär
1/2 dl
strösocker
1
gelatinblad
2 dl
vispgrädde
1 dl
turkisk yoghurt (10%)

Havre- och kokoscrunch

1 dl
havregryn
1 dl
riven kokos
1/2 krm
salt
2 msk
smör
1 1/2 msk
socker

Kaffekolasås

1 dl
vispgrädde
1 dl
rörsocker
1 dl
ljus sirap
3 msk
kaffelikör (t ex Kahlua)
2 msk
starkt kaffe (gärna espresso)

För alla

Fri från ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt ut havregryn mot ren havre.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

27

Kommentarer

Andrea

2020-12-31

En snygg dessert med väldigt väl avvägda smaker och konsistenser. Chokladkrämen är fantastiskt len, crunchen ger fint tugg och precis lagom mycket smak av kokos för att inte ta över. Såsen är pricken över i och kan med fördel göras utan likören. Observera att ingredienserna till chokladkrämen måste dubblas för att räcka till en rimlig mängd för 8 portioner! Sås och crunch kan däremot halveras och det blir även en del mousse över, om än inte nog för att kunna minska i receptet. I övrigt har jag använt 250 gram frysta svarta vinbär (1 pkt) och minskat ner sockret till 2 msk för att få till ännu lite mer syrlighet. För mer koncentrerad smak, och även ökad formbarhet, kan mängden grädde minskas något.

Kristina

2017-01-05

Super god. Tog blåbär istället för vinbär eftersom jag inte hade det hemma. Smaken satt kvar länge efter man hade ätit upp den. Får högsta betyg av mig och min man.

Lisa charlotta

2017-01-01

Chokladkrämen kan utan problem röras slät om man hackat chokladen ganska smått och rör direkt när man hällt på mjölkgrädden. Tyckte att mängden choklad var liten, speciellt i förhållande till mängden mousse och smul. Vi gjorde enl. recept för 8 pers och det blev choklad lagom till 4 pers (som separat rätt, inte i samband med annan mat). Däremot mycket mousse och en del smul över. Och då hade vi ändå mycket mer smul och mousse än på bilden! Smulet höjer smaken, så ta inte för lite! Och dekorationsbären var överskattade, den var snyggare utan.

Näringsvärde per portion

Energi 2461 KJ / 589 kCal
Fett 37 g
Salt 0.4 g
Kolhydrater 55 g
Protein 6 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept