Chokladkräm med svartvinbärsmousse och kaffekolasås

Betyg 4.3 av 5.
34 personer har röstat
7
Chokladkräm med svartvinbärsmousse och kaffekolasås

Varför inte servera nyårsdesserten i glas i år? Bottna glasen med len chokladkräm och strö över ett krispigt smul på havre och kokos. Lägg på ”ägg” av svartvinbärsmousse. Avsluta med att ringla över en syndigt god kolasås smaksatt med kaffe.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2016

Chokladkräm med svartvinbärsmousse och kaffekolasås

Ingredienser

8 portioner

Chokladkräm

100 g  mörk choklad (70%)
100 g  mjölkchoklad
1 dl  vispgrädde
1 dl  mjölk (3%)

Svartvinbärsmousse

225 g  frysta svarta vinbär
1/2 dl  strösocker
1   gelatinblad
2 dl  vispgrädde
1 dl  turkisk yoghurt (10%)

Havre- och kokoscrunch

1 dl  havregryn
1 dl  riven kokos
1/2 krm  salt
2 msk  smör
1 1/2 msk  socker

Kaffekolasås

1 dl  vispgrädde
1 dl  rörsocker
1 dl  ljus sirap
3 msk  kaffelikör (t ex Kahlua)
2 msk  starkt kaffe (gärna espresso)

För alla

Fri från ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt ut havregryn mot ren havre.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.3 av 5.
34 personer har röstat

Kommentarer

Nä. Detta var ingen rolig avslutning på nyårsmiddagen. "Krämen" blev chokladsås och receptet ger alldeles för lite chokladkräm till varje portion (men får över på mousse och smul). Sen lite för mycket smak av yoghurt i moussen. Besviken.

Ulrika

2024-01-01

Goda smaker, men min chokladkräm blir snarare chokladsås. Det enda jag avvek från receptet var att ta mellanmjölk 1.5 % istället för 3% mjölk. Kan det spela så stor roll för att det ska bli krämigt och inte såsigt?

Cecilia

2022-12-30

En snygg dessert med väldigt väl avvägda smaker och konsistenser. Chokladkrämen är fantastiskt len, crunchen ger fint tugg och precis lagom mycket smak av kokos för att inte ta över. Såsen är pricken över i och kan med fördel göras utan likören. Observera att ingredienserna till chokladkrämen måste dubblas för att räcka till en rimlig mängd för 8 portioner! Sås och crunch kan däremot halveras och det blir även en del mousse över, om än inte nog för att kunna minska i receptet. I övrigt har jag använt 250 gram frysta svarta vinbär (1 pkt) och minskat ner sockret till 2 msk för att få till ännu lite mer syrlighet. För mer koncentrerad smak, och även ökad formbarhet, kan mängden grädde minskas något.

Andrea

2020-12-31

Näringsvärde per portion

Energi2461 KJ / 589 kCal
Fett37 g
Salt0.4 g
Kolhydrater55 g
Protein6 g

Testa liknande recept

Pannacotta med choklad och bär
Betyg 3 av 5.
411 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rårörd vinbärssylt
Betyg 3.7 av 5.
15 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vinbärsgelé
Betyg 4.1 av 5.
170 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vinbärssylt
Betyg 4.5 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rödvinbärssaft
Betyg 4.5 av 5.
146 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Svartvinbärssaft
Betyg 3.3 av 5.
41 personer har röstat
Över 60 min att tillaga