Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Chokladkräm med svartvinbärsmousse och kaffekolasås

Varför inte servera nyårsdesserten i glas i år? Bottna glasen med len chokladkräm och strö över ett krispigt smul på havre och kokos. Lägg på ”ägg” av svartvinbärsmousse. Avsluta med att ringla över en syndigt god kolasås smaksatt med kaffe.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Häll gräddmjölken över chokladen och mixa slätt. Fördela krämen i 8 glas (för 8 port). Låt svalna. Förvara övertäckt i kylen minst 6 timmar.
  2. Svartvinbärsmousse: Lägg undan 1 dl av vinbären till garnering (för 8 port). Lägg resterande vinbär tillsammans med sockret i en kastrull. Koka upp och låt koka några minuter. Mixa slätt med stavmixer och sila genom finmaskig sil.
  3. Blötlägg gelatinbladet. Koka upp purén och rör ner gelatinbladet, urkramat. Låt svalna helt.
  4. Vispa ihop yoghurt och den kalla svartvinbärspurén. Vispa grädden fast. Vänd ner i yoghurtkrämen. Förvara övertäckt i kylen.
  5. Havre- och kokoscrunch: Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt övriga ingredienser och rosta på medelvärme tills det är gyllene. Låt svalna. Förvara i en lufttät förpackning i rumstemperatur.
  6. Kaffekolasås: Blanda alla ingredienser utom likören i en kastrull. Koka upp och låt koka 5–10 minuter på medelvärme under omrörning. Ta från värmen. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylen.
  7. Ta fram glasen med chokladkräm ca 15 minuter före servering. Värm kaffekolasåsen och tillsätt kaffelikören.
  8. Toppa chokladkrämen med havre- och kokoscrunch. Gör ett ägg av svartvinbärsmoussen och lägg på.
  9. Strö över svarta vinbär. Häll över den ljumma kolasåsen precis vid servering.

För alla

Fri från ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt ut havregryn mot ren havre.

Ingredienser

Portioner: 8
Chokladkräm
  • 100 g mörk choklad (70%)
  • 100 g mjölkchoklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk (3%)
Svartvinbärsmousse
  • 225 g frysta svarta vinbär
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl turkisk yoghurt (10%)
Havre- och kokoscrunch
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl riven kokos
  • 1/2 krm salt
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 msk socker
Kaffekolasås
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl rörsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 msk kaffelikör (t ex Kahlua)
  • 2 msk starkt kaffe (gärna espresso)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2461 kJ / 589 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB