Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Banan- och mjölkchokladtårta

Banan och choklad är en klassisk dessertkombination. Här möts två goda ting i kanske världens godaste banan- och mjölkchokladtårta. Tänk spröd och frasig mördegsbotten, smörstekt banan och så en fantastiskt len och krämig mjölkchokladmousse ovanpå det.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajdeg: Blanda tärnat smör med vetemjöl, socker och salt i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen tunt i en form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter. Låt degen gå upp 5-6 cm på kanterna. 
  3. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen minst 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Sätt en folieremsa runt springformen, över och på degkanten, så att den inte sjunker ihop under gräddningen. 
  6. Grädda pajskalet mitt i ugnen 20 minuter, ta bort folieremsan efter halva tiden. Låt svalna helt.
  7. Bananlager: Skär bananerna i tunna skivor. Stek i smör, salt och socker i en stekpanna några minuter. Låt svalna. Stekningen förhöjer banansmaken i tårtan.
  8. Chokladmousse: Hacka mjölkchokladen. Smält hälften över vattenbad. Tillsätt resten av chokladen och rör tills allt smält. Låt chokladsmeten bli 33°C.
  9. Vispa grädden halvfast/fast. Rör ihop äggulor och ägget. Blanda ner äggen i den smälta chokladen, lite i taget.
  10. Vänd först ner hälften av grädden. Rör sedan ner resten av grädden till en slät mousse.
  11. Lägg ihop: Pensla pajskalets botten med smält mjölkchoklad. Mosa de stekta bananerna och bred ut i ett jämnt lager i pajskalet. 
  12. Fyll sedan pajskalet med chokladmoussen. Täck tårtan med plastfolie och ställ in i kylen över natten eller minst 8 timmar. 
  13. Ta ut kakan 20 minuter före servering och garnera med smält mörk choklad och kakao.
  14. Till servering: Servera med lättvispad grädde.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 10-12 bitar
Pagdeg
  • 75 g kallt osaltat smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 krm salt
  • 1 rumsvarmt ägg
Bananlager
  • 4 mogna bananer
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 2 msk strösocker
Chokladmousse
  • 400 g mjölkchoklad
  • 5 dl vispgrädde
  • 4 rumsvarma äggulor
  • 1 rumsvarmt ägg
Till montering/ihop sättning
  • 50 g smält mjölkchoklad
Dekoration
  • 75 g mörk choklad
  • 1/2 msk kakao
Till servering
  • lättvispad grädde
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3317 kJ / 793 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept