Chokladkräm med svartvinbärsmousse och kaffekolasås

Betyg 4.3 av 5.35 personer har röstat
Receptet har 7 kommentarer
Chokladkräm med svartvinbärsmousse och kaffekolasås

Varför inte servera nyårsdesserten i glas i år? Bottna glasen med len chokladkräm och strö över ett krispigt smul på havre och kokos. Lägg på ”ägg” av svartvinbärsmousse. Avsluta med att ringla över en syndigt god kolasås smaksatt med kaffe.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2016

Chokladkräm med svartvinbärsmousse och kaffekolasås

Ingredienser

8 portioner

Chokladkräm

100 g mörk choklad (70%)
100 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk (3%)

Svartvinbärsmousse

225 g frysta svarta vinbär
1/2 dl strösocker
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt (10%)

Havre- och kokoscrunch

1 dl havregryn
1 dl riven kokos
1/2 krm salt
2 msk smör
1 1/2 msk socker

Kaffekolasås

1 dl vispgrädde
1 dl rörsocker
1 dl ljus sirap
3 msk kaffelikör (t ex Kahlua)
2 msk starkt kaffe (gärna espresso)

Gör så här

06:00:00
00:10:00
00:15:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

7 st
  • Nä. Detta var ingen rolig avslutning på nyårsmiddagen. "Krämen" blev chokladsås och receptet ger alldeles för lite chokladkräm till varje portion (men får över på mousse och smul). Sen lite för mycket smak av yoghurt i moussen. Besviken.

    Ulrika

  • Goda smaker, men min chokladkräm blir snarare chokladsås. Det enda jag avvek från receptet var att ta mellanmjölk 1.5 % istället för 3% mjölk. Kan det spela så stor roll för att det ska bli krämigt och inte såsigt?

    Cecilia

  • En snygg dessert med väldigt väl avvägda smaker och konsistenser. Chokladkrämen är fantastiskt len, crunchen ger fint tugg och precis lagom mycket smak av kokos för att inte ta över. Såsen är pricken över i och kan med fördel göras utan likören. Observera att ingredienserna till chokladkrämen måste dubblas för att räcka till en rimlig mängd för 8 portioner! Sås och crunch kan däremot halveras och det blir även en del mousse över, om än inte nog för att kunna minska i receptet. I övrigt har jag använt 250 gram frysta svarta vinbär (1 pkt) och minskat ner sockret till 2 msk för att få till ännu lite mer syrlighet. För mer koncentrerad smak, och även ökad formbarhet, kan mängden grädde minskas något.

    Andrea

  • Super god. Tog blåbär istället för vinbär eftersom jag inte hade det hemma. Smaken satt kvar länge efter man hade ätit upp den. Får högsta betyg av mig och min man.

    Kristina

  • Chokladkrämen kan utan problem röras slät om man hackat chokladen ganska smått och rör direkt när man hällt på mjölkgrädden. Tyckte att mängden choklad var liten, speciellt i förhållande till mängden mousse och smul. Vi gjorde enl. recept för 8 pers och det blev choklad lagom till 4 pers (som separat rätt, inte i samband med annan mat). Däremot mycket mousse och en del smul över. Och då hade vi ändå mycket mer smul och mousse än på bilden! Smulet höjer smaken, så ta inte för lite! Och dekorationsbären var överskattade, den var snyggare utan.

    Lisa charlotta

  • Bella- tror det funkar med agar agar. Kan dock inte proportionerna.

    Caroline

  • Om man inte vill använda gelatin - vad rekommenderar ni istället?

    Bella

Näringsvärde per portion

Energi2461 KJ / 589 kCal
Fett37 g
Salt0.4 g
Kolhydrater55 g
Protein6 g

Testa liknande recept

  • Chokladmousse med kaffe
    Betyg 4.5 av 5.22 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Pannacotta med choklad och bär
    Betyg 3 av 5.418 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Vinbärsgelé
    Betyg 4.2 av 5.216 personer har röstat
    Receptet har 49 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Noisettepralin med apelsin
    Betyg 3.2 av 5.34 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Rårörd vinbärssylt
    Betyg 3.8 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad