Chokladkräm med svartvinbärsmousse och kaffekolasås

Varför inte servera nyårsdesserten i glas i år? Bottna glasen med len chokladkräm och strö över ett krispigt smul på havre och kokos. Lägg på ”ägg” av svartvinbärsmousse. Avsluta med att ringla över en syndigt god kolasås smaksatt med kaffe.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2016

Ingredienser
8 portioner
Chokladkräm
100 g mörk choklad (70%)
100 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk (3%)
Svartvinbärsmousse
225 g frysta svarta vinbär
1/2 dl strösocker
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt (10%)
Havre- och kokoscrunch
1 dl havregryn
1 dl riven kokos
1/2 krm salt
2 msk smör
1 1/2 msk socker
Kaffekolasås
1 dl vispgrädde
1 dl rörsocker
1 dl ljus sirap
3 msk kaffelikör (t ex Kahlua)
2 msk starkt kaffe (gärna espresso)
Gör så här
06:00:00
00:10:00
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2461 KJ / 589 kCal
Fett37 g
Salt0.4 g
Kolhydrater55 g
Protein6 g
Kommentarer
7 stNä. Detta var ingen rolig avslutning på nyårsmiddagen. "Krämen" blev chokladsås och receptet ger alldeles för lite chokladkräm till varje portion (men får över på mousse och smul). Sen lite för mycket smak av yoghurt i moussen. Besviken.
Ulrika
Goda smaker, men min chokladkräm blir snarare chokladsås. Det enda jag avvek från receptet var att ta mellanmjölk 1.5 % istället för 3% mjölk. Kan det spela så stor roll för att det ska bli krämigt och inte såsigt?
Cecilia
En snygg dessert med väldigt väl avvägda smaker och konsistenser. Chokladkrämen är fantastiskt len, crunchen ger fint tugg och precis lagom mycket smak av kokos för att inte ta över. Såsen är pricken över i och kan med fördel göras utan likören. Observera att ingredienserna till chokladkrämen måste dubblas för att räcka till en rimlig mängd för 8 portioner! Sås och crunch kan däremot halveras och det blir även en del mousse över, om än inte nog för att kunna minska i receptet. I övrigt har jag använt 250 gram frysta svarta vinbär (1 pkt) och minskat ner sockret till 2 msk för att få till ännu lite mer syrlighet. För mer koncentrerad smak, och även ökad formbarhet, kan mängden grädde minskas något.
Andrea
Super god. Tog blåbär istället för vinbär eftersom jag inte hade det hemma. Smaken satt kvar länge efter man hade ätit upp den. Får högsta betyg av mig och min man.
Kristina
Chokladkrämen kan utan problem röras slät om man hackat chokladen ganska smått och rör direkt när man hällt på mjölkgrädden. Tyckte att mängden choklad var liten, speciellt i förhållande till mängden mousse och smul. Vi gjorde enl. recept för 8 pers och det blev choklad lagom till 4 pers (som separat rätt, inte i samband med annan mat). Däremot mycket mousse och en del smul över. Och då hade vi ändå mycket mer smul och mousse än på bilden! Smulet höjer smaken, så ta inte för lite! Och dekorationsbären var överskattade, den var snyggare utan.
Lisa charlotta
Bella- tror det funkar med agar agar. Kan dock inte proportionerna.
Caroline
Om man inte vill använda gelatin - vad rekommenderar ni istället?
Bella