Chiapudding

Betyg 4.1 av 5.315 personer har röstat
Receptet har 34 kommentarer
Chiapudding

Chia är ett fiber- och omega-3-rikt trendfrö från Mexiko som passar utmärkt att berika en gröt, müsli eller bröd med. Eller som här, i en krämig mellanmålspudding med mango, banan, hallon, nötter och en klick yoghurt.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2013

Chiapudding

Ingredienser

1 portion
2 msk chiafrön
1 dl havre-, hasselnöts- eller mandeldryck

Till servering

1 dl tärnad mango
1/2 dl skivad banan
1/2 dl färska hallon
ev en klick matyoghurt (10 %)
ev lite rostade nötter

Gör så här

00:15:00
01:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

34 st
  • Fredrik kan bero på att fr4öna är lite gamla läste någonstans att det kunde bero på det

    Joakim

  • mycket gott själv tillsätter jag ca: 1 1/2 tesked med kakaopulver och lite valfri sötma vanligtvis lite florsocker vid servering så lägger i blåbär och lite riven cocos till

    Joakim

  • Varför tjocknar inte min? Blandande allt på kvällen och låtit stå över natten? Vad gjorde jag för fel??

    Fredrik

  • Väldigt gott och nyttigt, blir skillnad i tjocklek och smak beroende på typ av mjölk. Mer socker och tjockare med havremjölk.

    Per

  • Använder alltid mandelmjölk och tillsätter en liten nypa vaniljsocker. Supergott med banan och gärna färska bär till 😋

    Lena

  • Jag tyckte det blev lite väl tjock pudding med måtten i receptet. Så jag använde 1.5 dl mjölk istället, till 2 msk chiafrön. Det tyckte jag blev bättre! (Men det bästa vore kanske något emellan. Typ 1.25 dl borde blir perfekt!)

    Gabriella

  • Frida och Johan Om ni är så bekymrade över den större mängden chia frö i rätten; 1 låt bli att göra den, 2 gör den bara då och då istället för varje dag, finns annat att äta, omväxling förnöjer.

    Louise

  • Funkar alldeles utmärkt även med mjölk, använder standard mjölk eller lantmjölk (typ Åsen eller liknande). Gör i ordning den på kvällen, tar upp fryst frukt som får tina i kylen samtidigt som chiapuddingen får gotta till sig lagom till att jag häller på puddingen och frukten på havregrynsgröt. Kört receptet rakt av med havremjölk men passade inte mig. Och va inte oroliga över doseringen av chiafrön, det märks tydligt om man doserar för mycket och då är det bara att minska mängden till nästa gång.

    Linus

  • Såg detta precis: ” Chiafrön är godkända enligt EU:s förordning om nya livsmedel. Den dagliga konsumtionen får inte överstiga 15 g, vilket motsvarar ca 1½ msk. Två msk chiafrön innehåller drygt 5 g omega-3, dagsbehovet ligger mellan 2,3-3 g/dag beroende på individuella faktorer.” Källa: https://www.coop.se/handla/varor/skafferi/notter-torkad-frukt/karnor-froer/chiafron-eko-7340191139251 ——— https://nordicwellness.se/nyheter/halso-bloggen/2014/aug/chiafron/

    Johan

    Tack Johan för din kommentar! Vi följer livsmedelsverkets rekommendationer och du har helt rätt det har tidigare funnits ett mått om 15 g/dag. Men livsmedelsverket har inte längre några rekommendationer kring maxkonsumtion för chiafrön och detsamma gäller den europeiska motsvarigheten EFSA. Med andra ord, tidigare rekommendationer för maxintag är borttaget. Hoppas detta hjälper dig och att du gillar vår chiapudding. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Rekommendationen är Max 1,5 msk chiafrön per dag (pga cyanin i chiafrön) hur ställer ni er till det?

    Frida

    Hej Frida! Vi följer livsmedelsverkets rekommendationer och enligt dem har den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) angett att små mängder chiafrön upp till 50 g/dag inte har rapporterats innebära några risker för konsumtion. Tidigare rekommendation har legat på 1,5 msk/dag. Vi har inte sett någon information att chiafrön skulle innehålla cyanin. Kan du mena linfrö som innehåller ämnen som kan bilda giftet vätecyanid. Här kan du läsa mer om livsmedelsverkets rekommendationer kring linfrön. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/notter-och-froer/linfro Hoppas det gav svar på din fråga. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat med yoghurt och nötter.
Energi1060 KJ / 253 kCal
Fett10 g
Salt0.12 g
Kolhydrater31 g
Protein5 g

Testa liknande recept

  • Chiapudding med mandelmjölk
    Betyg 4.5 av 5.47 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Chiapannkakor med banan
    Betyg 4.1 av 5.173 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Chiavåfflor med färska bär
    Betyg 3.4 av 5.189 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad