Potatisgratäng (grundrecept)

Betyg 4.6 av 5.334 personer har röstat
Receptet har 70 kommentarer
Potatisgratäng (grundrecept)

På jakt efter det godaste receptet på potatisgratäng? Då kan du sluta leta nu! Den här potatisgratängen är provlagad in i minsta detalj och passar utmärkt att förbereda. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk håller du koll på både smak och konsistens.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2017

Potatisgratäng (grundrecept)

Ingredienser

6 portioner
1800 g fast potatis (gärna marilyn)
3 vitlöksklyftor
2 1/2 dl vispgrädde
5 dl mjölk (3 %)
2 1/2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 dl riven ost

Gör så här

00:20:00
00:25:00
00:30:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

70 st
  • Helt ok men på tok för mycket potatis.

    Valdemar

  • Ida! Vad i herrans namn är en stupränna? Har du hängrör också?

    Per

  • Så himla gott!

    Johan

  • Alldeles för salt. Tog max 1/2 tsk och vart knappt ätbart

    Eva

  • Det var jättegott

    Bibiche

  • Om man gör gratängen tillsammans med tex en stek i ugnen kan man låta båda tillagas samtidigt. Jag följde receptet utan att koka potatisen först, satte in i ugnen tillsammans med en stek av fläskkarré i 150 grader under ca 2 timmar. Köttet och gratängen blev klara samtidigt och smakade fantastiskt enligt mina båda barn!

    Martin

  • Varför tycker ni att jag ska börja med att sätta på ugnen? Skala, skiva och koka potatisen tar ju minst 30 minuter. Dagens ugnar är uppe på 200 grader efter 4,5 minut. Tycker att det är onödigt att alla recept ska börja med att sätta på ugnen. Det är onödig förbrukning av energi.

    Petra

  • Kanongott. Fast jag använde vegangrädde.

    Birgitta

  • Ett toppenrecept! Har gjort denna två ggr med samma goda resultat. Jag har läst kommentarerna och tänker att de som är negativa till receptet tyvärr måste gjort något fel. När potatisen kokar får inte värmen vara högre än att det bara småbubblar i kastrullen. Sen får man känna med provsticka så den inte blir överkokt. Det är också viktigt att "lyfta" innehållet från botten med jämna mellanrum så inte bottensatsen blir bränd. Det kan man göra med en stekspade.

    Eva elisabet

  • Ida, mängden salt är förstås väldigt personlig. Jag saltade när potatisen kokade med löken och kunde därmed anpassa mängd efter smak, pröva det nästa gång.

    Tobias

Näringsvärde per portion

Energi2074 KJ / 496 kCal
Fett23 g
Salt3 g
Kolhydrater55 g
Protein13 g

Testa liknande recept

  • Dillstuvad potatis
    Betyg 4.5 av 5.60 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Kornotto (grundrecept)
    Betyg 4.2 av 5.17 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Stuvad spenat
    Betyg 4.7 av 5.26 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Janssons frestelse
    Betyg 4 av 5.640 personer har röstat
    Receptet har 92 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Crème brûlée
    Betyg 4.2 av 5.1140 personer har röstat
    Receptet har 114 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Scones
    Betyg 4.2 av 5.5490 personer har röstat
    Receptet har 344 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad