ÖVER 60 MIN | Medel

Cheesecakecrème med morot, dillgranola och ansjovis

Mixa granola med dill och smör och skapa en botten till en fräsch crème gjord på färskost, morot och citron. Toppa cheesecakecrèmen med ansjovis och gräslök och du har en spännande förrätt eller lägg upp på ett vackert fat och ställ på buffébordet.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dillgranola: Smält smöret i en kastrull. Lägg granola och dill i en matberedare och mixa ca 1 minut till ett fint hack. Tillsätt smöret och mixa så allt blandas väl.
  2. Lägg ett bakplåtspapper på en skärbräda och tryck ut granolablandningen till ca 25x15 cm. Skär i 8 bitar (för 4 port) och låt stelna i kylskåp ca 1 timme.
  3. Cheesecakecrème: Riv det yttersta skalet av citronen och pressa ur saften. Skala och riv moroten.  
  4. Mixa citronskal, morot, färskost och grädde till en slät kräm i en matberedare. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
  5. Till garnering: Låt ansjovisen rinna av och hacka gräslöken.
  6. Bred cheesecakecrèmen på dillgranolan. Lägg på ansjovisen och toppa med gräslöken.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri granola.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett, laktosfri färskost och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och mjölkproteinfri färskost. Byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
Dillgranola
  • 50 g smör
  • 2 dl granola (gärna apple, orange & pumkin seed)
  • 1/2 kruka dill
Cheesecakecrème
  • 1/2 citron
  • 2 dl grovriven morot (2 dl motsvarar ca 1 morot)
  • 200 g färskost
  • 2 msk vispgrädde (40 %)
  • salt och svartpeppar
Till garnering
  • 125 g ansjovis
  • 1/2 dl hackad gräslök

Näringsvärde
Per portion

Energi 1770 kJ / 423 kCal