Rabarberdessert | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

-1 MIN | Avancerad

Rabarberdessert

Rabarberdessert - en vacker efterrätt med smördegskex som tilltalar alla sinnen. Krämig mascarpone med ingefära, rabarber och jordgubbar i söt kombination tillsammans med en pigg sirap på mynta. Allt serverar du mellan de frasiga smördegskexen.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mascarponekräm: Blanda mascarponeost, finhackad syltad ingefära, florsocker och citronjuice. Ställ kallt.
  2. Inkokta rabarber: Skölj och ansa rabarberstjälkar. Skär dem i bitar. Koka ihop strösocker och vatten i 5 minuter. Lägg i rabarbern. Sjud i 2 minuter med lock. Ta av från värmen. Låt svalna.
  3. Jordgubbs- och rabarbersås: Skär jordgubbar i mindre bitar. Mixa jordgubbar, kokta rabarber och sockerlag från rabarberkoket i matberedaren eller med mixerstav till en slät sås. Ställ kallt.
  4. Myntasirap: Rör ihop vatten och strösocker i en kastrull och koka ihop i ca 10 minuter. Låt svalna och ställ sedan in i kylen att kallna.
  5. Riv av myntabladen från krukorna och ev stjälkarna om de är spröda. Mixa den kalla sockerlagen och myntabladen i matberedaren eller med mixerstav till en slät sås. Ställ kallt.
  6. Sätt ugnen på 225°C.
  7. Smördegskex: Skär ut 6 rektanglar (för 6 port), ca 8 x 12 cm av smördegen. Pensla med smör. Strö över socker och hackad mandel. Skär varje rektangel i 2 trianglar.
  8. Lägg över på en bakpappersklädd plåt. Täck trianglarna med ett bakplåtspapper. Lägg på en ugnsplåt som tyngd för att smördegen ska bli så tunn som möjligt. Ställ i ugnen i 10-12 minuter.
  9. Lyft över trianglarna på ett galler att svalna.
  10. Lägg ett kex på desserttallriken. Klicka på mascarponekräm och lägg på en eller ett par rabarberbitar. Lägg på ett smördegskex. Häll sås och sirap på varsin sida.

Ingredienser

Portioner: 6
Mascarponekräm
  • 1 burk mascarponeost (à 250 g)
  • 2 msk finhackad syltad ingefära
  • 2 1/2 msk florsocker
  • 1 1/2 msk citronjuice
Inkokta rabarber
  • 4 rabarberstjälkar (4 st motsvarar ca 500 g)
  • 5 dl vatten
  • 2 1/2 dl strösocker
Jordgubbs- och rabarbersås
  • 100 g jordgubbar
  • 1 dl kokta rabarber
  • 1/2 dl sockerlag från rabarberkoket
Myntasirap
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 2 krukor myntablad
Smördegskex
  • 1 paket färsk, kavlad smördeg (à 275 g)
  • 1 1/2 msk smält smör till pensling
  • 1 påse hackad mandel (à 50 g)
  • 2 1/2 msk florsocker
Lägg till i inköpslistan