Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Cheddarpaj med valnötter, päron och blekselleri

Cheddarpaj är en god paj för allt från jul till kräftskiva. Med en sallad av knapriga valnötter, päron, mangold och blekselleri. Enklare blir det om du väljer en färdig pajdeg. Cheddar är ett gott alternativ till västerbottensost i pajen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajdeg: Hacka samman vetemjöl och matfett till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen mellan plastfolie eller tryck ut den för hand i en pajform ca 25 cm i diameter (för 10 bitar). Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Lägg aluminiumfolie över pajdegens botten och kanter. Lägg på några matknivar på foliet så att inte degen reser sig under gräddningen.
  4. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta bort knivarna och folien.
  5. Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar.
  6. Fördela osten i pajskalet. Häll över äggblandningen.
  7. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.
  8. Till servering: Skär sellerin i tunna sneda skivor. Dela, kärna ur och skiva päronet tunt. Hacka valnötterna. Blanda selleri, päron och valnötter med mangoldskott och servera till pajen.

För alla

Pajen innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: använd matfett, grädde och mjölk utan laktos.

Tips

Snabbare paj, använd färdig pajdeg.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
Pajdeg
  • 4 1/2 dl vetemjöl (4 1/2 dl motsvarar 270 g)
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 1/2 msk kallt vatten
Fyllning
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 300 g cheddarost (300 g motsvarar ca 8 dl grovt riven)
Till servering
  • 4 stänger blekselleristjälk
  • 1 fast päron
  • 1 dl valnötter
  • 65 g röda mangoldskott
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1930 kJ / 461 kCal