Charlotte russe med choklad, vanilj och hallon | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Charlotte russe med choklad, vanilj och hallon

Bjud dina gäster på en klassisk fransk dessert med denna smarriga Charlotte russe. Fyll en skål med dina smarriga rulltårtsbitar och lägg eftersom ner hallonsorbet och god choklad- och nötvispad vaniljglass som får stelna före du serverar och njuter.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna ca 30x40 cm (för 8 port). Smörj papperet med lite matfett.
  3. Botten: Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner blandningen i äggsmeten och rör om.
  4. Bred ut smeten i långpannan.  Grädda genast mitt i ugnen ca 5 minuter.
  5. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna.
  6. Fyllning till rulltårta: Dela kakan i två delar så att varje del blir ca 30x20cm (för 8 port). Rör ihop hasselnötskräm eller nutella med grädden. Bred nutellan på kakan och rulla ihop från kortsidan så att det blir två tunna rulltårtor. Rulla in dem i plastfolie. Låt den ligga kallt så är den lättare att skära.
  7. Skär rulltårtan i skivor och lägg dem i botten och efter kanterna i en skål klädd med plastfolie.
  8. Fyllning till Charlotte russe: Låt glassen tina lite. Hacka pistaschnötterna och chokladen och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Vispa glassen mjuk tillsammans med vaniljfrön och cream cheese, vänd ner nötter och choklad.
  9. Häll glassmeten i formen och dra den upp mot kanterna så att det bildas en fördjupning i mitten. Ställ in i frysen så att den fryser till. Dra den ev. ytterligare en gång när den fryst.
  10. Lägg hallonsorbeten i fördjupningen. Täck formen och ställ den i frysen.
  11. Stjälp upp desserten på ett uppläggningsfat och dra bort plastfolien.
  12. Ställ in i kylen ca 20 minuter innan den ska ätas.
  13. Garnera med hallon och citronmeliss.

Tips

Hela desserten går bra att göra helt klar. Täck den ordentligt innan den sätts i frysen.

Ingredienser

Portioner: 8
Botten
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
Fyllning till rulltårta
  • 1 dl hasselnötskräm eller nutella
  • 2 msk grädde
Fyllning till Charlotte russe
  • 5 dl vaniljglass
  • 1 dl pistagenötter
  • 100 g vit choklad
  • 1/2 vaniljstång
  • 100 g cream cheese (23 %)
  • 5 dl hallonsorbet
Garnering
  • hallon
  • citronmeliss
Lägg till i inköpslistan