Challah

Challah är ett klassiskt och traditionsbundet judiskt bröd. Brödet är försvinnande gott så att det blir två bröd behövs verkligen. Hemligheten i challa-brödet är att du har ägg i degen. Fläta degen till ett vackert bröd och toppa med vallmofrön eller sesamfrön.

Gör så här
00:10:00
00:05:00
01:00:00
00:40:00
00:10:00
00:20:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per bröd på brödets torrvikt.
Energi8830 KJ / 2110 kCal
Fett50 g
Salt8 g
Kolhydrater349 g
Protein54 g
Kommentarer
23 stSmå ägg och dubbla jäsningstiden till två timmar så funkar det. Annars så jäser inte degen tillräckligt och brödet reser sig ej. Degen ska kännas klibbig och det får ej vara för varmt vatten som man blandar ut jästen med, annars reser det sig inte. Annars så funkar det och blir bra. Man kan fläta challah till två limpor eller när man delat halve dehen och sedan delat i fyra (åtta bitar) så kan man rulla till challah buns/frallor om man vill. Rekommenderar dock färsk jäst och ej torr jäst.
Anna
Hej. Ska brödet bara ha en innertemperatur på 86 grader? Vitt bröd brukar ha 98!
Pia
Till Yasmin! Det ska bara 3 ägg ( står dock ingen storlek).. Små ägg väger ca 50 gram Medium drygt 55 gram Stora drygt 65.. Till mitt bak. Hade jag tagit ett Medium och ett large till ett bröd.. Lycka till.. hanuka tov!
Gad