Challah

Betyg 4.6 av 5.95 personer har röstat
Receptet har 23 kommentarer
Challah

Challah är ett klassiskt och traditionsbundet judiskt bröd. Brödet är försvinnande gott så att det blir två bröd behövs verkligen. Hemligheten i challa-brödet är att du har ägg i degen. Fläta degen till ett vackert bröd och toppa med vallmofrön eller sesamfrön.

Challah

Ingredienser

2 bröd
25 g färsk jäst
1 msk salt
1/2 dl strösocker
1/2 dl olja
3 ägg
1 äggvita
4 dl vatten
15 dl vetemjöl (15 dl motsvarar ca 900 g)

Pensling

1 äggula
1 msk vatten
1 msk olja
2 msk vallmofrö eller sesamfrö

Gör så här

00:10:00
00:05:00
01:00:00
00:40:00
00:10:00
00:20:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

23 st
  • Små ägg och dubbla jäsningstiden till två timmar så funkar det. Annars så jäser inte degen tillräckligt och brödet reser sig ej. Degen ska kännas klibbig och det får ej vara för varmt vatten som man blandar ut jästen med, annars reser det sig inte. Annars så funkar det och blir bra. Man kan fläta challah till två limpor eller när man delat halve dehen och sedan delat i fyra (åtta bitar) så kan man rulla till challah buns/frallor om man vill. Rekommenderar dock färsk jäst och ej torr jäst.

    Anna

  • Hej. Ska brödet bara ha en innertemperatur på 86 grader? Vitt bröd brukar ha 98!

    Pia

  • Till Yasmin! Det ska bara 3 ägg ( står dock ingen storlek).. Små ägg väger ca 50 gram Medium drygt 55 gram Stora drygt 65.. Till mitt bak. Hade jag tagit ett Medium och ett large till ett bröd.. Lycka till.. hanuka tov!

    Gad

  • Om man vill göra ett halvt recept. Hur gör man med äggen då?

    Yasmin

  • Degen något tungarbetad, den kräver mycket arbete när den ska bakas ut för att bli smidig innan den flätas. Jästiderna kan utökas något. Flätningen behöver instrueras med illustration. Bröden sväller fint vid bränningen, får fina ytor. På det hela taget ett bra recept.

    Karl

  • Otydlig. Krävs en video.

    Marco

  • Detta bröd är såååå gott, perfekt för middagar med familj och vänner. Jag kan rekommendera hälften av detta recept (om man vill så klart) limporna blir ganska stora om man gör flätor. Det bästa är att man kan forma degen till vilken form man vill, man behöver inte bara göra flätor. Det absolut bästa receptet på internet.

    Magnus

  • 👍

    Awiwa

  • Sååå gott bröd! Blev perfekt 👌

    Johanna

  • Jag är väldigt dålig på att baka, och detta var busenkelt och så gott!! Fick byta plats lite i ugnen för att båda skulle få lika mycket färg, men annars gick hela processen så smidigt!

    Moa

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat per bröd på brödets torrvikt.
Energi8830 KJ / 2110 kCal
Fett50 g
Salt8 g
Kolhydrater349 g
Protein54 g

Testa liknande recept

  • Ljusa muffinsfrallor
    Betyg 2.7 av 5.158 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Kuvertbröd
    Betyg 3.6 av 5.81 personer har röstat
    Receptet har 18 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Glutenfria vallmofrallor
    Betyg 2.9 av 5.117 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Brytbröd med parmesanost
    Betyg 4 av 5.70 personer har röstat
    Receptet har 25 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vallmofrallor
    Betyg 3.9 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Glutenfria frallor
    Betyg 3.3 av 5.153 personer har röstat
    Receptet har 20 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad