Challah
Challah är ett klassiskt och traditionsbundet judiskt bröd. Brödet är försvinnande gott så att det blir två bröd behövs verkligen. Hemligheten i challa-brödet är att du har ägg i degen. Fläta degen till ett vackert bröd och toppa med vallmofrön eller sesamfrön.
Ingredienser
2 bröd
25 g färsk jäst
1 msk salt
1/2 dl strösocker
1/2 dl olja
3 ägg
1 äggvita
4 dl vatten
15 dl vetemjöl (15 dl motsvarar ca 900 g)
Pensling
1 äggula
1 msk vatten
1 msk olja
2 msk vallmofrö eller sesamfrö
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per bröd på brödets torrvikt.
Energi8830 KJ / 2110 kCal
Fett50 g
Salt8 g
Kolhydrater349 g
Protein54 g
Kommentarer
Degen något tungarbetad, den kräver mycket arbete när den ska bakas ut för att bli smidig innan den flätas. Jästiderna kan utökas något. Flätningen behöver instrueras med illustration. Bröden sväller fint vid bränningen, får fina ytor. På det hela taget ett bra recept.
Karl
2024-12-06Otydlig. Krävs en video.
Marco
2024-11-27Detta bröd är såååå gott, perfekt för middagar med familj och vänner. Jag kan rekommendera hälften av detta recept (om man vill så klart) limporna blir ganska stora om man gör flätor. Det bästa är att man kan forma degen till vilken form man vill, man behöver inte bara göra flätor. Det absolut bästa receptet på internet.
Magnus
2024-11-09