Cevapcici (Ćevapčići)
Cevapcici är en traditionell köttfärsrätt från länderna på Balkan. Detta försvenskade recept ska helst lagas på lammfärs. Forma järpar av färsen, grilla över kolglöd och servera den goda cevapcicin med klyftpotatis, rå lök och en smakrik tomatsås.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 1996
Ingredienser
4 portioner
500 g grovmalen blandfärs, gärna innehållande lamm
1 äggula
1 finriven gul lök
drygt 1 tsk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm peppar
grillolja
Till servering
rå lök
blandsallad
klyftpotatis
tomatsås
bearnaisesås
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2669 KJ / 638 kCal
Fett45 g
Salt2.4 g
Kolhydrater29 g
Protein27 g
Kommentarer
Jag skulle vilja ifrågasätta näringsvärdena som är i denna rätt. 45 gram fett? Från vad? Samt vart kommer kolhydraterna ifrån? Rätten gäller väl cevapcici eller är näringsvärdet beräknad på att man serverar det med pommes och bearnaisesås? Förvirrande och konstigt beräknat. Känns som att Ica borde se över detta. Receptet på köttdelen borde vara det som beskrivs i näringsvärdet, och sedan ge förslag på olika tillbehör. Blir annars svårt för den som kanske vill äta med ris och tzatziki att veta rätt näringsvärde..
Robin
2024-01-17Blir förvånad när jag läser att fläskfärs har hälften så stor klimatpåverkan som lammfärs! Hur har man kommit fram till det?
Christina
2022-08-11Obs: Den korrekta stavningen för denna maträtt är ćevapčići
Mark moonchild
2021-10-17