Cajun gumbo

Från Louisana härstammar gumbo, en kraftfull gryta där kocken varierar ingredienserna efter tillgång. Korv, kött, skaldjur, allt kan gå i den kryddstinna grytan. Stjälkselleri, paprika och lök är dock ett måste för den smakrika buljongen medan okra och vetemjöl reder av den här mustiga skaldjursgrytan.

Ingredienser
4 portioner
2 gröna paprikor
3 stjälkar selleri
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
300 g färsk chorizo
1/2 dl vetemjöl
5 dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
6 droppar tabasco
1 tsk paprikapulver
2 krm mortlad eller malen kummin
2 lagerblad
500 g krossade tomater
200 g okra
300 g råa kungsräkor
1 kruka persilja
1 citron
salt
peppar
Gör så här
00:05:00
00:10:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1456 KJ / 347 kCal
Fett12 g
Salt4.32 g
Kolhydrater25 g
Protein32 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Helt ok men alldeles för lite sting. Saknar verkligen kryddning. Chilli, svartpeppar?
Anders michael
2024-12-19Detta ser ut som ett jättetrevligt recept, däremot så är detta inte en cajun gumbo utan snarare en kreolsk gumbo. Cajun gumbo har sällan tomater, räkor eller okra i grytan, utan använder sig av kyckling och korv istället. Kreolsk gumbo har snarare ofta tomater, okra och räkor i grytan.
Christopher
2024-11-21Gjorde en ”vegetarisk” variant med ICAs egna vego chorizo korv och rökt marinerad tofu och det blev otroligt gott! Rekommenderar starkt!
Nessim
2023-11-29