Burgundisk köttgryta

Betyg 4.3 av 5.997 personer har röstat
Receptet har 155 kommentarer
Burgundisk köttgryta

Burgundisk köttgryta, eller Boeuf Bourguignon, är en fransk och mustig köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, syltlök, bacon, champinjoner och franska kryddor.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2001

Burgundisk köttgryta

Ingredienser

6 portioner
1 kg grytbitar av nöt
ca 2 - 3 msk smör (till stekning)
salt
nymalen peppar
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
1/2 dl balsamvinäger
2 dl kalvbuljong (vatten + fond)
3 3/4 dl rödvin eller motsvarande mängd matlagningsvin
2 paket bacon (à 140 g)
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (à 275 g)
ca 1 msk smör (till stekning)

Bouquet garni

1 - 2 timjankvistar
1 - 2 persiljekvistar
2 lagerblad
1 bit morot
steksnöre

Till servering

kokt potatis
ev 1/2 - 1 dl grovhackad persilja

Gör så här

00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

155 st
  • Hej! Om man lagar en burgundisk köttgryta på kött som varit fryst, kan mam då frysa in den färdiga grytan?

    Kerstin

    Hej Kerstin! Det går fint att frysa köttet igen, då det är tillagat andra gången. Vänliga Hälsningar Leif

    ICA-köket

  • Hej! Om jag vill frysa in en burgundisk köttgryta, ska jag vänta med att reda den tills den är tinad?

    Kerstin

    Hej Kerstin! Det är en bra idé, så brukar jag själv göra om jag fryser köttgrytor. Koka upp och red efter den tinat. Vänliga Hälsningar Leif

    ICA-köket

  • Eller egenligen inget fläsk alls. Tar tre dagar att laga utifrån orginalet. 20 minuter praktisk tillagning och en massa väntan.

    Jens

  • Det är synd att ha bacon i den burgundiska grytan då den tar över smakmässigt. Det "ska" vara sidfläsk som i orginalrecepten. Mycket godare tycker jag. Prova

    Jens

  • Jag har lagat den här massor med gånger och den är fantastisk. Jag använder ingen fond eller vin utan kör på med ekologisk glutenfri japansk soya och mer balsamvinäger. Vi tål inte massa tillsatser vilket det är i fond.

    Isabelle

  • Väldigt god…. Sån där man bara vill slicka tallriken ren!

    Carina

  • Otroligt gott och jag valde att ha med rotselleri, palsternacka. Gjorde en potatispuré och WOW! En god, lätt rökig smak från bacon och massor med grönsaker.

    Mikael

  • Mjölkallergiker behöver även använda annan fond då denna innehåller mjölksyra.

    Ida

  • Seriöst en av de godaste och enklaste grytorna av denna sort man kan göra. Skippa "buketten" om du vill - lägg i en bit morot om du har, annars skit i den. Kör i lite torkad timjan och fryst persilja så blir det ändå fantastiskt gott! Tips är att fräsa på både kött och bacon/sidfläsk utan att fega 😊

    Johan

  • Supergod! Rekommenderas

    Anna

Näringsvärde per portion

Energi2651 KJ / 625 kCal
Fett30.3 g
Salt3 g
Kolhydrater37.3 g
Protein47.9 g

Testa liknande recept

  • Boeuf bourguignon med potatismos
    Betyg 4.8 av 5.662 personer har röstat
    Receptet har 113 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vegetarisk bourguignon
    Betyg 4.5 av 5.65 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Gulaschgryta
    Betyg 2.7 av 5.55 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Nordafrikansk lammgryta
    Betyg 3.5 av 5.167 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad