Brynt smörkola

Betyg 4.6 av 5.250 personer har röstat
Receptet har 48 kommentarer
Brynt smörkola

Kola på brynt smör är en riktig hit. Snurra dem i en snygg twist för snyggaste julgodiset. Lite flingsalt på toppen förhöjer smakerna och gör pricken över i.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2017

Brynt smörkola

Ingredienser

ca 30 st
50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt

Till garnering

1 tsk flingsalt

Gör så här

00:20:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

48 st
  • Måste man ha i vitvinsvinäger?

    Therese

    Hej Therese! Näe, det är inte helt nödvändigt men ger kolan en bättre konsistens. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Hade i lite rosmarin och blev magsikt gott!

    Tilda

  • Hej går att att använda äppelcidervinäger istället eller blir det helt fel?

    Louise

    Hej Louise! Det går också fint! Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Jättegod kola och superenkelt om man bara har en termometer. Provade även blanda ner 200g choklad som några tipsat om. För mig skar det sig men jag räddade den genom att tillsätta lite grädde och röra om tills det vlev slätt igen. Kokade upp det på nytt till ca 120 grader och nu har jag en supergod lagom seg chokladkola.

    Angelica

  • Läste i kommentarerna att nån hade blandat i 200 g mjölkchoklad när kolan kokat klart. Blev en jätte god fudge! Rekommenderar.

    Lina

  • Ni borde ändra i receptet, jag som aldrig gjort kika har låtit den koka i 125 grader i 20 min och först nu när jag läser kommentarerna ser jag att den ska bli 125 och sen upp på plåten.. 🥲😂

    Beatrice

    Hej Betarice! Stort tack för din kommentar. Vi har nu justerat i texten så att det förhoppningsvis blir lite tydligare. Mvh Harriet

    ICA-köket

  • Så gott🤤🤤🤤

    Josefine

  • Denna kola är supergod!! Gjort detta recept i flera år, barnen älskar dessa och jag har gjort både skruvar o platta kolor. Alltid fungerat bra med koktid och temp och hårdhet på kolan. Testa! Det blir en hit! :)

    Anna

  • Enkelt recept att följa. Den brynta smörsmaken bröt smakfullt igenom. Jag använde soya vispgrädde och värmde till 125 grader och den blev helt perfekt i konsistensen smakmässigt och för att kunna ”skruvforma” den. Flingsalt blev pricken över i.

    Åsa

  • Kokade för fjärde året i rad, i år till 130 grader men kolan smälter ändå ut efter att den skurits upp. Vad gör jag för fel? Supergod i övrigt. Första året fick alla varsin sked för att skopa i sig.

    Sara

    Hej Sara! Kul att du uppskattar receptet så mycket! Ibland kan termometrar variera en del och inte vara helt rättvisande. Jag skulle rekommendera att du gör ett kulprov med kallt vatten nästa gång för att säkerställa att du får den konsistens du önskar. Här hittar du lite olika tips på hur man lyckas med kolatemperaturen: https://www.ica.se/artikel/temperatur-kola/ Lycka till! Hälsningar Lisa

    ICA-köket

Näringsvärde per st

Näringsvärdet är beräknad per kola.
Energi446 KJ / 107 kCal
Fett5 g
Salt0.15 g
Kolhydrater14 g
Protein0.2 g

Testa liknande recept

  • Saffranskola med havssalt
    Betyg 4.6 av 5.174 personer har röstat
    Receptet har 44 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Salt lakritskola
    Betyg 3.3 av 5.202 personer har röstat
    Receptet har 39 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Silviakaka med citron och passionsfrukt
    Betyg 3.7 av 5.31 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • 5 minuterskola
    Betyg 4.4 av 5.581 personer har röstat
    Receptet har 50 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Smörkola
    Betyg 3.8 av 5.707 personer har röstat
    Receptet har 29 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Snabb sommartårta
    Betyg 4.3 av 5.100 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad