Brunkål

Mumsig brunkål med underbar smak som passar perfekt på julbordet! Puttra ihop din hemmagjorda kål med sirap i grönsaksbuljong och duka upp den tillsammans med korv, köttbullar och revbensspjäll.

Gör så här
01:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bufféportion
Energi320 KJ / 75 kCal
Fett3.1 g
Salt1.69 g
Kolhydrater10.2 g
Protein1.5 g
Kommentarer
17 stNi är många som letar efter ett "riktigt" skånskt recept på brunkål. Jag har passat på att be en riktigt gammal släkting om receptet hon brukar laga efter, det har hon fått från sin svärmor som i sin tur fått det av sin mor. Släkten kommer från Simrishamn så det är nog så autentiskt man kan få det. Receptet är bra mycket över hundra år gammalt och det som är annorlunda mot ICAs recept är att en stor fläskbit skall vara med i grytan! Testa, vet jag. Själv lagar jag mat till en vegan så jag lagar efter ICAs recept just nu men fläsket gör verkligen susen för smaken utan att göra det så fett som det blir med skinkspad.
Gunilla
Brunkål på en timme????? Nä det tar betydligt längre tid än så. Har en gryta med kål på kok nu. Hällt i skinkspad, mörk sirap och ren 24% ättika i den som ska få koka in. Sedan när jag anser kålen är färdig om ca2-3 timmar så smakas den av och eventuellt så tillsätts mer sirap och ättika. Coloritsoja har jag redan tillsatt en skvätt av.
Åse
Blev väldigt bra
Kaj
Hej! Har jobbat mycket med det här receptet och det funkar men man ska ha längre koktid och ett annat knep för att få rätt smak är att frysa brunkålen . När man tinar har smaken mognat!! Hälsningar Stefan
Stefan
Fick inte med allt. Man kan röra i lite redning så får man en köttfärssås
Birthe
Jättegott. Har testat detta några gånger. Ett tips är att man inte behöver vänta till jul. Steker upp lika delar köttfärs av något slag. Blandar tillsammans
Birthe
bra att utgå från sedan får man tänka själv. Jag steker lite i taget och samlar i stor gryta som sedan får koka MINST en timme. fryser in i mindre påsar och när vi tar fram dem smaksätter vi med ättika och socker vid behov. ( frysningen tar gärna bort lite av smakerna därav att vi steker på och kryddar upp lite)
Cecilia
Brukar använda 12% ättika och smaka mig fram. Som någon skrev är detta en långkok, låt det ta tid! Rekommenderar att provsmaka ganska ofta eftersom smaken ändras under koktiden.
Ann-marie
Jag letar också efter min barndoms smak av brunkål. Kokte denna i gryta i 4 timmar med omrörning varje timme. Lite mer ättika. Jag tror att det som nu saknas är det feta skinkspadet, men det är nog bra att avstå det.
Mona
Hej, hur länge håller brunkålen i kylen ?
Marie