Brunsås

Klassisk brunsås, eller gräddsås som den också kallas, är en tacksam sås att svänga ihop till middagen. En enkel redning blandas med oxfond, grädde och soja. Såsen passar till de flesta kötträtter och husmanskost.

Gör så här
00:02:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per dl
Näringsvärdet är beräknat per dl.
Energi577 KJ / 138 kCal
Fett12.8 g
Salt1.94 g
Kolhydrater3.6 g
Protein2.5 g
Kommentarer
55 stDåligt förklarat men god
Juan
Detta recept på klassisk brunsås är en riktig vardags hjälte snabbt, enkelt och smakrikt. Kombinationen av smör, vetemjöl, Oxford, grädde och kinesisk soja ger en fyllig och balanserad smak profil som passar utmärkt till husmanskost och kötträtter. Såsen är klar på under 15 minuter, vilket gör den perfekt för stressiga vardagskvällar.
Johan
Testade denna idag, det som drar ner betyget är att den blev alldeles för salt. Hade inget salt i såsen överhuvudtaget, så antagligen är doseringen av soja lite för hög. Men det balanserades upp med en nypa socker. Fick väl godkänt betyg av övriga vid middagsbordet 😊
Heléne
Enkelt, gott, perfekt!
Jessica
Riktigt bra brunsås. Är numera den enda varianten vi kör här hemma. Blir lika bra med glutenfritt mjöl.
Pierre
I princip alla ingredienser jag gör med sky från stekpannan efter jag stekt köttet. Redning skakar jag ihop med kallt vatten och mjöl. Det tillsätter jag efter behov för konsistensen när såsen börjar bli färdig. Då blir det inga klumpar av mjölet.
Frank
Blev bara klumpar av såsen när mjölet åkte i. Var det för varmt?
Sebastian
Uteslöt salt och peppar och tog katarellfond istället. God sås till pommes och vegetariska delikatessbollar
Maja-stina
Fråga från en amatör som vill få förslag… Salt och peppar är efter behag, men önskar förslag på en mängd från någon! Tack!
Leif
Jättegod sås men hade mjölk i istället för vatten
Nathalie