UNDER 45 MIN | Medel

Broccoliplättar med citronsmetana

Nu ska matberedaren fram ur skåpet! I skålen med kniv hackar du broccoli och dill, och blandar sedan broccolihacket med en pannkakssmet och riven prästost. Har du ingen matberedare så går det lika bra att hacka allt med kniv i stället. Broccoliplättarna passar till lunch eller lätt middag tillsammans med frisk smetana.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Citronsmetana: Skölj citronen. Riv yttersta skalet från citronen och blanda med smetanan. Krydda med salt och peppar.
  2. Grovhacka broccolin och dillen (spara några dillvippor till servering) och mixa i en matberedare.
  3. Vispa ihop ägg och mjölk. Vispa ner vetemjöl. Tillsätt bakpulver och salt och vispa ihop. Tillsätt broccolimixen och ost.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna. Häll i 1/2 dl av smeten, för varje plätt, i stekpannan. Stek plättar, ca 2 minuter på vardera sida.
  5. Servera plättarna med smetana och några dillvippor.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smetana och mjölk.

Tips

Gravad eller kallrökt lax passar mycket bra till broccoliplättarna och citroncrèmen.

Ingredienser

Portioner: 4
Citronsmetana
  • 2 dl smetana
  • 1 citron
  • salt
  • peppar
  • 250 g broccoli
  • 20 g färsk dill
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g riven prästost
  • 2 msk olja

Näringsvärde
Per portion

Energi 2003 kJ / 479 kCal