Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Böngryta (Feijoada)

Är du sugen på något matigt? Testa att laga till feijoada - en supergod portugisisk böngryta! Blanda svarta bönor med vitlök, lagerblad, apelsiner och bladspenat och sedan är grytan redo att serveras. Ät den gärna tillsammans med kött och ris.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs detta i olivolja med lagerbladen i en gryta. Tillsätt bönorna, utan att hälla av lagen, och låt koka på svag värme i ca 20 minuter.
  2. Ta ut 2 dl av bönorna (för 6 port) samt lite av vätskan och mixa till puré (använd stav-mixer eller matberedare). Rör ner purén i grytan. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  3. Skala och skär bort den vita hinnan från apelsinerna, skiva dem tunt.
  4. Fräs spenaten eller mangolden hastigt i olja i en het stekpanna. Krydda.
  5. Servera bönorna med apelsinskivor och spenat/mangold samt blandade korvar och kött, t ex chorizo, fläskfilé, salta biten och kassler.
  6. Bjud gärna ris till samt några olika starka såser på flaska.

För alla

Fri från gluten, mjölk och ägg om lämpliga tillbehör serveras till.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 gul lök
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 4 lagerblad
  • 3 burkar svarta bönor (à 410 g)
  • salt och peppar
  • 4 apelsiner
  • 2 påsar bladspenat (à 150 g) eller strimlad mangold (2 påsar bladspenat motsvarar ca 300 g mangold)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 960 kJ / 230 kCal
Läs mer om näringsvärden