Boeuf bourguignon med potatismos

Sugen på något värmande? Laga boeuf bourguignon, även kallad burgundisk köttgryta, som värmer både kropp och själ! Den mustiga grytan med högrev, rött vin, sidfläsk, lök, champinjon och morot serveras med krämigt potatismos med citron och vitlök.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2019

Ingredienser
6 portioner
1 kg högrev i bit
200 g rökt sidfläsk
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter (à ca 70 g)
1 1/2 msk tomatpuré
4 msk smör
1 1/2 dl vatten
2 msk vetemjöl
5 dl rödvin
2 msk konc kalvfond
1 msk soja
2 timjankvistar eller torkad timjan (2 kvistar motsvarar 1/2 tsk torkad)
3 lagerblad
salt
svartpeppar
Potatismos
1 kg potatis
1 riven vitlöksklyfta
25 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
1 tsk finrivet citronskal
Svampfräs
250 g steklökar (gärna röda)
400 g färska champinjoner
2 msk smör
Gör så här
02:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3438 KJ / 823 kCal
Fett43 g
Salt2.3 g
Kolhydrater42 g
Protein47 g
Kommentarer
Fantastiskt gott!!! Stekte dock alla grönsaker + sidfläsk på en gång och ner i grytan (sparade inget till topping alltså). Klassiskt potatismos utan "konstigheter" fick det bli denna gång, då min käre gamle far är lite kräsen vad gäller nymodigheter. Och såsen var gudomlig!
Camilla
2025-07-122-3 st nejlikor är smakförstärkare. Gärna någon mer morrot som får koka med.
Lars andreas
2025-05-17Väldigt god. Kanske den godaste jag gjort men ett par kommentarer; Alla vet att mjölet pudrar man över innan varm vätska hälls på. Det klumpar sig annars. Mät inte upp smöret, förutom till moset. Använd så mkt som behövs. Glöm kaloriräkningen. Ha i två tsk Muscovadosocker. Kör bara grädde till moset för tusan (ingen mjölk). Fantastiskt gott mos och bra idé att steka vitlök i smöret med grädde innan potatisen mosas i. Sedan, det behövs en väldigt stor stekpanna för att svamp, lök och fläsk samtidigt. Det går inte. Börja istället med fläsket, stek sedan löken i fettet och stek sedan svampen.
Kjetil
2025-04-05