Boeuf bourguignon med potatismos

Betyg 4.8 av 5.582 personer har röstat
Receptet har 98 kommentarer
Boeuf bourguignon med potatismos

Sugen på något värmande? Laga boeuf bourguignon, även kallad burgundisk köttgryta, som värmer både kropp och själ! Den mustiga grytan med högrev, rött vin, sidfläsk, lök, champinjon och morot serveras med krämigt potatismos med citron och vitlök.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2019

Boeuf bourguignon med potatismos

Ingredienser

6 portioner
1 kg högrev i bit
200 g rökt sidfläsk
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter (à ca 70 g)
1 1/2 msk tomatpuré
4 msk smör
1 1/2 dl vatten
2 msk vetemjöl
5 dl rödvin
2 msk konc kalvfond
1 msk soja
2 timjankvistar eller torkad timjan (2 kvistar motsvarar 1/2 tsk torkad)
3 lagerblad
salt
svartpeppar

Potatismos

1 kg potatis
1 riven vitlöksklyfta
25 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
1 tsk finrivet citronskal

Svampfräs

250 g steklökar (gärna röda)
400 g färska champinjoner
2 msk smör

Gör så här

02:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

Fantastiskt gott!!! Stekte dock alla grönsaker + sidfläsk på en gång och ner i grytan (sparade inget till topping alltså). Klassiskt potatismos utan "konstigheter" fick det bli denna gång, då min käre gamle far är lite kräsen vad gäller nymodigheter. Och såsen var gudomlig!

Camilla

2025-07-12

2-3 st nejlikor är smakförstärkare. Gärna någon mer morrot som får koka med.

Lars andreas

2025-05-17

Väldigt god. Kanske den godaste jag gjort men ett par kommentarer; Alla vet att mjölet pudrar man över innan varm vätska hälls på. Det klumpar sig annars. Mät inte upp smöret, förutom till moset. Använd så mkt som behövs. Glöm kaloriräkningen. Ha i två tsk Muscovadosocker. Kör bara grädde till moset för tusan (ingen mjölk). Fantastiskt gott mos och bra idé att steka vitlök i smöret med grädde innan potatisen mosas i. Sedan, det behövs en väldigt stor stekpanna för att svamp, lök och fläsk samtidigt. Det går inte. Börja istället med fläsket, stek sedan löken i fettet och stek sedan svampen.

Kjetil

2025-04-05

Näringsvärde per portion

Energi3438 KJ / 823 kCal
Fett43 g
Salt2.3 g
Kolhydrater42 g
Protein47 g

Testa liknande recept

Bourguignon med svarta linser
Betyg 4.7 av 5.29 personer har röstat
Receptet har 9 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Burgundisk köttgryta
Betyg 4.3 av 5.959 personer har röstat
Receptet har 145 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Avancerad svårighetsgrad
Vegetarisk bourguignon med svamp
Betyg 4.5 av 5.131 personer har röstat
Receptet har 38 kommentarer
Receptet tar Under 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Egenmald hamburgerfärs
Betyg 3.1 av 5.7 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Vintergryta med grönpeppar
Betyg 3.1 av 5.9 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer
Receptet tar Under 45 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Petits pois – senegalesisk köttgryta med ärtor
Betyg 4.3 av 5.17 personer har röstat
Receptet har 7 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad