Boeuf bourguignon med potatismos
4.8Världens godaste

Sugen på något värmande? Laga boeuf bourguignon, även kallad burgundisk köttgryta, som värmer både kropp och själ! Den mustiga grytan med högrev, rött vin, sidfläsk, lök, champinjon och morot serveras med krämigt potatismos med citron och vitlök.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2019

Ingredienser
6 portioner
1 kg högrev i bit
200 g rökt sidfläsk
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter (à ca 70 g)
1 1/2 msk tomatpuré
4 msk smör
1 1/2 dl vatten
2 msk vetemjöl
5 dl rödvin
2 msk konc kalvfond
1 msk soja
2 timjankvistar eller torkad timjan (2 kvistar motsvarar 1/2 tsk torkad)
3 lagerblad
salt
svartpeppar
Potatismos
1 kg potatis
1 riven vitlöksklyfta
25 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
1 tsk finrivet citronskal
Svampfräs
250 g steklökar (gärna röda)
400 g färska champinjoner
2 msk smör
Gör så här
02:00:00
Har du lagat receptet?
FAQ
Näringsvärde per portion
Energi3438 KJ / 823 kCal
Fett43 g
Salt2.3 g
Kolhydrater42 g
Protein47 g
Kommentarer
114 stKan jag använda majsstärkelse istället för mjöl?
Maria
Hej Maria! Det går bra att byta till majsstärkelse. Då är det bäst att röra ut majsstärkelsen i lite vatten och reda av grytan när den är färdig kokt. Ta lite i taget så du får en lagom konsistens. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Jätte gott. Använde grytbitar, kokade grytan i 5 timmar. Blev så gott och köttet blev så mört. Högsta betyg av alla gäster. Gjorde lite mer potatismos än det stod i receptet, och tur var det, för det blev bara ett par skedar kvar.
Birgitta
Riktigt bra recept, följer sällan ett recept slaviskt utan blandar och ger. De gånger jag fixar börjar jag redan på fredagen och koka stänger av spisen. Fortsätter på lördag morgon ett par timmar till om jag ska bjuda lördag eftermiddag, kväll. Brukar köra med nötbitar så slipper man tärna kött. Sedan svampfräs och en liten kokning till på låg värme. Brukar även ha i syltlök på slutet. Varit väldigt uppskattat när jag bjudit på det så stort tack
Stefan
Jättegoda gryta och även moset blev gott! Tog allt sidfläsk från början. Tillagade den i tre timmar vilket gjorde köttet väldigt mört.
Maria
Bland det absolut godaste som jag någonsin tillagat
Christian
Kan man göra potatismoset 1-2dagar i förväg Eva
Ing-marie
Hej Ing-Marie! En dag innan fungerar det ju fint att göra moset. Värm i Micro eller i ugnen. Lycka till. Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Var kommer den andra hälften av sidfläsket in i receptet?
Ewa
Hej Ewa! Hälften kokas med köttet och resten steks med champinjonerna. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Gjorde det hela i tryckkokare. Blev väldigt mosiga grönsaker då de gick med hela tiden enligt receptet. Grytan blev väldigt tunn också då det hade krävts mer mjöl för att reda den. Men djup och god smak!
Linda
Varför har ni inte svamp i receptet, när ni har det på bilden högst upp?
Jacob
Hej! Jacob! Längre ner i ingredienslistan ligger svampen under "Svampfräs" Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Skall morötterna vara med i grytan hela tiden? Då kommer de att bli väldigt mosiga.
Inger