Boeuf bourguignon med potatismos
4.8Världens godaste

Sugen på något värmande? Laga boeuf bourguignon, även kallad burgundisk köttgryta, som värmer både kropp och själ! Den mustiga grytan med högrev, rött vin, sidfläsk, lök, champinjon och morot serveras med krämigt potatismos med citron och vitlök.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2019

Ingredienser
6 portioner
1 kg högrev i bit
200 g rökt sidfläsk
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter (à ca 70 g)
1 1/2 msk tomatpuré
4 msk smör
1 1/2 dl vatten
2 msk vetemjöl
5 dl rödvin
2 msk konc kalvfond
1 msk soja
2 timjankvistar eller torkad timjan (2 kvistar motsvarar 1/2 tsk torkad)
3 lagerblad
salt
svartpeppar
Potatismos
1 kg potatis
1 riven vitlöksklyfta
25 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
1 tsk finrivet citronskal
Svampfräs
250 g steklökar (gärna röda)
400 g färska champinjoner
2 msk smör
Gör så här
02:00:00
Har du lagat receptet?
FAQ
Näringsvärde per portion
Energi3438 KJ / 823 kCal
Fett43 g
Salt2.3 g
Kolhydrater42 g
Protein47 g
Kommentarer
111 stJättegoda gryta och även moset blev gott! Tog allt sidfläsk från början. Tillagade den i tre timmar vilket gjorde köttet väldigt mört.
Maria
Bland det absolut godaste som jag någonsin tillagat
Christian
Kan man göra potatismoset 1-2dagar i förväg Eva
Ing-marie
Hej Ing-Marie! En dag innan fungerar det ju fint att göra moset. Värm i Micro eller i ugnen. Lycka till. Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Var kommer den andra hälften av sidfläsket in i receptet?
Ewa
Hej Ewa! Hälften kokas med köttet och resten steks med champinjonerna. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Gjorde det hela i tryckkokare. Blev väldigt mosiga grönsaker då de gick med hela tiden enligt receptet. Grytan blev väldigt tunn också då det hade krävts mer mjöl för att reda den. Men djup och god smak!
Linda
Varför har ni inte svamp i receptet, när ni har det på bilden högst upp?
Jacob
Hej! Jacob! Längre ner i ingredienslistan ligger svampen under "Svampfräs" Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Skall morötterna vara med i grytan hela tiden? Då kommer de att bli väldigt mosiga.
Inger
Tyckte det blev för lite sås när grytan var klar. Kan jag späda med vatten. Antar att vinutspädning inte är så bra 🤔
Ingela
Hej! Ingela. Späd gärna med buljong eller mörk fond, då behåller grytan sin goda, mustiga smak. Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Har gjort den här grytan och bara älskar den men den här gången tänkte jag laga grytan utan högrev och istället lägga i fisk t.ex. torsk precis på slutet. Vilket typ av vin tycker ni att jag ska använda i grytan och till servering?
Madelen
Hej! Jag skulle nog laga torsken för sig och servera med rödvinssås. Det tror jag skulle vara bättre. Här är ett bra recept på rödvissås. https://www.ica.se/recept/basta-rodvinssasen-721419/ Lycka till, vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Brukar göra grytan 1-2dagar innan den ska serveras och koka upp den strax innan. Smakerna sätter sig mer då och den blir supergod. Blir också gott med endast pressad potatis till om man vill göra det lite nyttigare.
Linnea