Boeuf bourguignon med potatismos

Betyg 4.8 av 5.648 personer har röstat
Receptet har 111 kommentarer
4.8Världens godaste
Boeuf bourguignon med potatismos

Sugen på något värmande? Laga boeuf bourguignon, även kallad burgundisk köttgryta, som värmer både kropp och själ! Den mustiga grytan med högrev, rött vin, sidfläsk, lök, champinjon och morot serveras med krämigt potatismos med citron och vitlök.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2019

Boeuf bourguignon med potatismos

Ingredienser

6 portioner
1 kg högrev i bit
200 g rökt sidfläsk
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter (à ca 70 g)
1 1/2 msk tomatpuré
4 msk smör
1 1/2 dl vatten
2 msk vetemjöl
5 dl rödvin
2 msk konc kalvfond
1 msk soja
2 timjankvistar eller torkad timjan (2 kvistar motsvarar 1/2 tsk torkad)
3 lagerblad
salt
svartpeppar

Potatismos

1 kg potatis
1 riven vitlöksklyfta
25 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
1 tsk finrivet citronskal

Svampfräs

250 g steklökar (gärna röda)
400 g färska champinjoner
2 msk smör

Gör så här

02:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

111 st
  • Jättegoda gryta och även moset blev gott! Tog allt sidfläsk från början. Tillagade den i tre timmar vilket gjorde köttet väldigt mört.

    Maria

  • Bland det absolut godaste som jag någonsin tillagat

    Christian

  • Kan man göra potatismoset 1-2dagar i förväg Eva

    Ing-marie

    Hej Ing-Marie! En dag innan fungerar det ju fint att göra moset. Värm i Micro eller i ugnen. Lycka till. Vänliga hälsningar Leif

    ICA-köket

  • Var kommer den andra hälften av sidfläsket in i receptet?

    Ewa

    Hej Ewa! Hälften kokas med köttet och resten steks med champinjonerna. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Gjorde det hela i tryckkokare. Blev väldigt mosiga grönsaker då de gick med hela tiden enligt receptet. Grytan blev väldigt tunn också då det hade krävts mer mjöl för att reda den. Men djup och god smak!

    Linda

  • Varför har ni inte svamp i receptet, när ni har det på bilden högst upp?

    Jacob

    Hej! Jacob! Längre ner i ingredienslistan ligger svampen under "Svampfräs" Vänliga hälsningar Leif

    ICA-köket

  • Skall morötterna vara med i grytan hela tiden? Då kommer de att bli väldigt mosiga.

    Inger

  • Tyckte det blev för lite sås när grytan var klar. Kan jag späda med vatten. Antar att vinutspädning inte är så bra 🤔

    Ingela

    Hej! Ingela. Späd gärna med buljong eller mörk fond, då behåller grytan sin goda, mustiga smak. Vänliga hälsningar Leif

    ICA-köket

  • Har gjort den här grytan och bara älskar den men den här gången tänkte jag laga grytan utan högrev och istället lägga i fisk t.ex. torsk precis på slutet. Vilket typ av vin tycker ni att jag ska använda i grytan och till servering?

    Madelen

    Hej! Jag skulle nog laga torsken för sig och servera med rödvinssås. Det tror jag skulle vara bättre. Här är ett bra recept på rödvissås. https://www.ica.se/recept/basta-rodvinssasen-721419/ Lycka till, vänliga hälsningar Leif

    ICA-köket

  • Brukar göra grytan 1-2dagar innan den ska serveras och koka upp den strax innan. Smakerna sätter sig mer då och den blir supergod. Blir också gott med endast pressad potatis till om man vill göra det lite nyttigare.

    Linnea

FAQ

Näringsvärde per portion

Energi3438 KJ / 823 kCal
Fett43 g
Salt2.3 g
Kolhydrater42 g
Protein47 g

Testa liknande recept

  • Bourguignon med svarta linser
    Betyg 4.7 av 5.33 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Egenmald hamburgerfärs
    Betyg 3.1 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vintergryta med grönpeppar
    Betyg 3.1 av 5.9 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Burgundisk köttgryta
    Betyg 4.3 av 5.993 personer har röstat
    Receptet har 158 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Sotad syltad lök
    Betyg 3 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad