Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Ankbröst med potatisfondant, lök och portvinssirap

Ankbröst är en delikatess som passar till middagar med det lilla extra! Tillsammans med potatisfondanten och portvinssirapen blir det en festlig middag som passar alla! Anka har ett mörkt och smakrikt kött som är lätt att tillaga, använd gärna stektermometer för att vara säker på att få det precis så tillagat som du vill ha det.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Potatisfondant: Skär varje potatis i en tjock oval skiva på ca 3 cm och lägg i en kastrull med olivoljan, krossade vitlöksklyftor och några timjanskvistar. Sjud tills potatisarna är mjuka, ca 40 min.
  2. Sätt ugnen på 125°C.
  3. Ankbröst: Skär ett rutmönster i fettet på ankbrösten. Stek dem med skinnsidan i en torr och het stekpanna tills de får färg runt om. Salta och peppra. Sätt in mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58°C. Låt ankbrösten vila innan de skärs upp.
  4. Lök- och portvinssirap: Skala och skär löken i skivor och klyftor eller bitar. Ta lite olja från potatisen och låt den gula löken och steklöken sjuda på svag värme i ca 15 minuter. Tillsätt då salladslöken och sjud i några minuter till tills den är mjuk.
  5. Hacka gräslöken.
  6. Smält sockret i en kastrull till en gyllene karamell. Häll på portvinet och balsamvinäger och koka ner till hälften. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt och vispa ner margarinet.
  7. Till servering: Servera ankbröstet med löken, potatisen och portvinssirapen. Strö över finhackad gräslök och servera gärna med röda mangoldskott.

För alla

Fri från ägg, gluten, laktos, mjölkprotein och sojaprotein.

Ingredienser

Portioner: 4
Potatisfondant
  • 4 bakpotatisar
  • 4 dl olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • några timjankvistar
Ankbröst
  • 600 g ankbröst
  • salt och peppar
Lök- och portvinssirap
  • 100 g röd steklök
  • 2 gula lökar
  • 3 salladslökar
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl portvin
  • 2 msk balsamvinäger
  • majsstärkelse (Maizena)
  • 2 msk mjölkfritt margarin
Till servering
  • 1/2 kruka gräslök
  • gärna röda mangoldskott
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3306 kJ / 789 kCal