Ankbröst med potatisfondant, lök och portvinssirap
Ankbröst är en delikatess som passar till middagar med det lilla extra! Tillsammans med potatisfondanten och portvinssirapen blir det en festlig middag som passar alla! Anka har ett mörkt och smakrikt kött som är lätt att tillaga, använd gärna stektermometer för att vara säker på att få det precis så tillagat som du vill ha det.
Ingredienser
4 portioner
Potatisfondant
4 bakpotatisar
4 dl olivolja
3 vitlöksklyftor
timjankvistar
Ankbröst
600 g ankbröst
salt
peppar
Lök- och portvinssirap
100 g röd steklök
2 gula lökar
3 salladslökar
2 msk strösocker
2 dl portvin
2 msk balsamvinäger
majsstärkelse (Maizena)
2 msk mjölkfritt margarin
Till servering
1/2 kruka gräslök
gärna röda mangoldskott
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3306 KJ / 789 kCal
Fett34.3 g
Kolhydrater66.6 g
Protein35.6 g
Kommentarer
Hej Mattias! Tyvärr blir det väldigt mycket potatis om du skar så tunna skivor som 1 cm. Bättre med större ovaler av potatisarna, då ryms de att tillaga i en kastrull. Och det tar ca 40 min att koka dessa.
Redaktionen
2014-01-10Är ni verkligen seriösa när det gäller receptet på potatisfondanten? Jag testade tidigare idag att göra fondant av två bakpotatisar (2 port.). Jag skar upp potatisen på längden i cirka 1 cm tjocka skivor och lade det i en kastrull (18 cm i diameter). Problemet är bara att alla potatisbitarna inte täcks av olivoljan (2 dl). Man måste tillaga dem några åt gången. Hur är tanken med beskrivningen på punkt 1? Är det meningen att potatisen skall mjukas upp successivt? Det tog mig 45-50 minuter att tillaga alltihopa.
Mattias
2013-12-31